REGIO - Alcohol- en gordeldrachtcontroles in juni

C21

REGIO - Alcohol- en gordeldrachtcontroles in juni

Editiepajot_ingezonden_logo_vlaams_brabant

Om de verkeersveiligheid nog te verhogen, zijn er controles van politiediensten in Vlaams-Brabant in juni op rijden onder invloed. Om nog meer verkeerswinst te boeken controleren de politiediensten ook op het dragen van de gordel. 

 

In juni wordt in Vlaams-Brabant het ‘Provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur uitgevoerd’.  Met dit plan werken de diensten van de provinciegouverneur, de lokale en federale politiediensten en de justitiële overheden samen voor een verdere daling van het aantal verkeersongevallen veroorzaakt door rijden onder invloed.  Ook zullen de politiediensten extra controleren op het dragen van de gordel. 

 

In 2016 deden zich in Vlaams-Brabant  3.328 verkeersongevallen met lichamelijk letsel voor tegenover 3.621 in 2013.  Hiermee kent de provincie gedurende vier opeenvolgende jaren een daling van het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel.

 

‘Rijden onder invloed blijft ook in Vlaams-Brabant nog een belangrijke ongevalsoorzaak. De meest recente provinciale cijfers tonen aan dat in 12,5% van  alle verkeersongevallen met lichamelijk letsel de chauffeur reed onder invloed van alcohol’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. ‘Daarnaast kan de burger zelf meehelpen aan een grotere verkeersveiligheid door steeds de gordel te dragen in de auto. De gordel blijft een eenvoudig en efficiënt beschermingsmiddel dat de inzittenden extra bescherming biedt wanneer zij in een verkeersongeval betrokken raken’. 

 

De  campagne ‘Bij mij ben je veilig’ spoort  de Vlaams-Brabanders aan om in alle omstandigheden de gordel te dragen in de auto, als chauffeur of als passagier.


Er zijn heel wat goede redenen om altijd de gordel te dragen. Gordeldracht is een wettelijke verplichting. Enerzijds lopen de inzittenden van een wagen al bij botsingen vanaf 20 km/u het risico om te overlijden. Anderzijds heeft men met de gordel meer kans om het er bij een ongeval levend van af te brengen, vooral dan bij lage snelheden. Vanaf 100 km/u is de kans om het er levend van af te brengen zo goed als onbestaande.

 

In 2015 werd door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) gemeten hoeveel bestuurders en passagiers de gordel dragen in de auto. Steeds meer mensen dragen de gordel in de auto. Het percentage gordeldracht bij bestuurders bereikt voor het eerst meer dan 90% en 92,2 % bij passagiers. Achterin is er echter nog ruimte voor verkeerswinst, 85,5% van de passagiers achteraan in de wagen draagt de gordel.

 

De gordel vastklikken in de auto moet niet alleen een gewoonte worden, maar een echte reflex voor iedereen, zowel voorin als achterin.  

 

In 2016 werden tijdens de provinciale controles op gordeldracht in maart, juni en september in totaal 1.795 onmiddellijke inningen en 284 processen-verbaal uitgeschreven door de politiediensten wegens het niet dragen van de gordel.


Meer informatie: www.vlaamsbrabant.be/gordelcampagne

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2017
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief