Sint-Veroonmars te Lembeek Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Sint-Veroonmars te Lembeek Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Dsc_3479_01__large_
 
Sh2_2969_01__large_
 
Sh2_2996_02__large_
 
Dsc_3273_01__large_
 
Sh2_2980__large_
 
Dsc_3586_01__large_
 
Dsc_4818_02__large_
 
Sh2_2983_01__large_
 
Dsc_4842_01__large_
 

De eeuwenoude Sint-Veroonmars te Lembeek die jaarlijks op Paasmaandag uitgaat is opgenomen als Immaterieel Cultureel  Erfgoed.

Vijf groepen begeleiden het zilveren reliekschrijn van Sint-Veroon tijdens een 18 km lange dagtocht. Vier soldatengroepen zijn uitgedost in fraaie militaire uniformen, geïnspireerd op de Belgische uniformen uit de Belle Epoque. De vijfde groep wordt gevormd door de Kasdragers van Sint-Veroon, zij torsen het reliekschrijn tijdens de dagtocht op hun schouders, gevolgd door een lange sliert Lembekenaren.

Op 25 juni 2019 heeft Minister van Cultuur Sven Gatz, de Sint-Veroonmars van Lembeek opgenomen op de inventaris voor immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze inventaris geeft een overzicht van niet-tastbaar erfgoed, gewoontes,en gebruiken, kennis en praktijken in Vlaanderen die ‘geborgen’ worden.

De erkenning is de bekroning van twee jaar voorbereiding door de stuurgroep die opgericht werd binnen de Koepelvereniging Sint-Veroonmars.

De Koepelvereniging Sint-Veroonmars is het overlegplatform waarin de vijf deelnemende groepen aan de Sint-Veroonmars vertegenwoordigt zijn. Binnen de Koepelvereniging worden afspraken gemaakt en contacten gelegd voor de organisatie van de Sint-Veroonmars. Vanuit de koepelvereniging werd een stuurgroep opgericht die het dossier voor de aanvraag gedurende twee jaar voorbereide, opgevolgd door Karen Van Buggenhout van de werkgroep en Karlijn Froonik van Den Ast Halle.

Bij de voorbereiding van de aanvraag werd de Koepel begeleid door Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en Den Ast (Stadsarchief, streekmuseum en toerisme) van de Stad Halle.

Met de erkenning krijgt de Sint-Veroonmars een plek op de erelijst van erkend immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Daarnaast mag de Sint-Veroonmars het logo van de inventaris immaterieel Erfgoed als label gebruiken. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2019
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 26 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Roger Swalens | 13 mei 2020

archief