Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw - Dag zonder dood in het verkeer
Afgelopen week had de “European Day Without A Road Death” plaats, afgekort EDWARD. Vrij vertaald is dit de dag waar we met z’n allen streven naar een dag zonder dood in het verkeer. Als politie kunnen we dit doen door bestuurders te sensibiliseren en te controleren op de meest voorkomende ‘killers’ in het verkeer, zijnde alcohol, drugs, snelheid, afleiding door gsm of smartphone, het niet dragen van de gordel, ...
Tijdens de EDWARD-dag werden daarom extra controles gehouden, zowel in kader van snelheid, alcohol als gordeldracht.
Controle
In de ochtend werd er controle uitgevoerd op het dragen van de gordel. Dit was in een schoolomgeving in Beersel. Bijzondere aandacht ging naar het al dan niet gebruik van de kinderbeveiligingssystemen. In totaal werden 15 personen geverbaliseerd, waaronder drie voor het niet gebruiken van het kinderbeveiligingssysteem.
Iets na de middag werden ook snelheidscontroles uitgevoerd in Sint-Pieters-Leeuw. Dit was ter hoogte van de Bergensesteenweg in de zone buiten de bebouwde kom waar een snelheidsbeperking geldt van 70 km/u. In totaal werden er 2 032 bestuurders gecontroleerd. 95 bestuurders zaten boven de toegestane snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 108 km/u. Acht bestuurders werden uit het verkeer gehaald en aangesproken op hun overtreding.
Ook in het centrum van Halle werd er gecontroleerd op snelheid, meer bepaald in de zone 30. Deze snelheidsbeperking werd al een tijdje terug ingevoerd in het centrum van Halle. Hier werden 212 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 91 voertuigen werden geflitst.
“Met de auto rijden vraagt sowieso al de nodige aandacht. Zet je gsm daarom op stil, of leg deze buiten handbereik. Hou je ook aan de maximum snelheid. De maximum snelheid wordt veelal gekozen voor jouw veiligheid en de veiligheid van de buurt. Doe ook steeds je gordel om en maak daar een goede gewoonte van. Zo ben je beter beschermd als er toch nog iets gebeurt. Laat tevens alcohol en andere beïnvloedende middelen achterwege. De impact op je rijgedrag en reactiesnelheid is al zo veel maal bewezen. Je hoeft dit echt niet meer uit te proberen. De statistieken staan er vol van.”
Meer informatie over het project EDWARD op https://projectedward.eu/nl/.
Voor onze zone waren er die dag alvast geen verkeersdoden. Begin 2019, jammer genoeg, gebeurde er wel al een verkeersongeval met dodelijke afloop in Halle. Afgelopen jaar 2018 telde de zone geen verkeersdoden. In 2017 waren dit er nog drie.
Zelfmoord(poging)
In 2016 overleden in Vlaanderen 1 057 personen door suïcide, wat neerkomt op bijna 3 zelfdodingen per dag. Bij mannen is zelfdoding de tweede belangrijkste oorzaak van verloren levensjaren na longkanker. Bij vrouwen is suïcide de derde belangrijkste doodsoorzaak na borst- en longkanker. (Cijfers afkomstig van het Agentschap zorg en gezondheid.)
Ook in de politiezone Zennevallei komen zelfdoding en/of pogingen voor. Dit jaar al kwam de politie tussen voor vier zelfmoordpogingen en vier effectieve zelfdodingen. Afgelopen jaar 2018 stelden we acht zelfmoordpogingen vast en bij één persoon kwam alle hulp te laat.
Afgelopen week werd de lokale politie Zennevallei zo nog opgeroepen voor een persoon die dreigde zichzelf van het leven te beroven. De hulpdiensten waren reeds ter plaatse, maar de situatie was te gevaarlijk waardoor bijstand werd gevraagd aan de politie. Eens de inspecteurs ter plaatse waren, bleek de man in het bezit te zijn van een scherp mes. Hij dreigde meermaals zichzelf te doden en later bedreigde hij ook onze inspecteurs. Zo poogde hij meermaals zijn dood uit te lokken. Gelukkig konden de inspecteurs op hem inpraten en kon de man worden overmeesterd, evenwel met geweld. Hierbij vielen dan ook gewonden. Zo raakte één van onze inspecteurs gewond, alsook de man zelf.
De man werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij bleek tevens zwaar onder invloed van alcohol.Gelukkig liep het hier, gezien de omstandigheden goed af, maar het had zeker erger kunnen zijn.
Zelfmoordgedachten? Laat het zo ver niet komen
Zelfmoordgedachten of ken je iemand met zelfmoordgedachten? Bel de zelfmoordlijn op het nummer 1813 en praat erover. Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er altijd iemand klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis.
Alle informatie is terug te vinden op de website www.zelfmoord1813.be.