REGIO - Colruyt Windmolens op zee zoeken nog geld
De poging van Colruyt om burgers te laten investeren in offshorewindparken verloopt zeer moeizaam. De supermarktgroep en de Colruyt-familie stoppen daarom zelf enkele miljoenen euro's in het project.
Parkwind, de windparkontwikkelaar van het bedrijf Colruyt, de familie Colruyt (via Korys) en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV krijgen hun burgercoöperatie North Sea Wind maar moeilijk van de grond. De bedoeling was tot 20 miljoen euro op te halen bij burgers. Die zouden via de coöperatie de kans krijgen te participeren in de offshorewindparken van de groep.
Maar omdat het beoogde minimumbedrag van 10 miljoen euro niet werd gehaald, engageren Colruyt en de investeringsmaatschappij Korys zich nu zelf om het nodige kapitaal op tafel te leggen. Dat maakten ze gisteren bekend in een persbericht. North Sea Wind verlengde in september al eens de inschrijvings- periode met twee maanden, omdat onvoldoende investeerders gevonden waren. Het maximumbedrag van 1.250 euro per coöperant werd opgetrokken naar 5.000 euro. Die maatregelen leverden niet het gehoopte resultaat op. Met nog anderhalve week te gaan staat de teller op niet meer dan 8 miljoen euro.
Om het project recht te houden beloven Korys en Colruyt het opgehaalde bedrag aan te vullen tot 15 miljoen euro. De inschrijving voor coöperanten loopt nog tot 23 november. Daarna zullen Colruyt en Korys in een extra kapitaalinjectie voorzien. 'Daardoor kan het investeringsproject van de vennootschap zeker doorgaan, ongeacht het opgehaalde bedrag', staat in de pers- mededeling.
North Sea Wind participeert niet rechtstreeks in de offshorewindparken. De coöperatie zal een lening toekennen aan Parkwind, dat voor de Belgische kust de windparken Belwind, Northwind en Nobelwind uitbaat. Met een capaciteit van samen 550 megawatt kunnen die 600.000 gezinnen van stroom voorzien. Tegen begin volgend jaar moet ook Northwester II klaar zijn, met nog eens 220 megawatt extra. Daarnaast bezit Parkwind participaties in het Ierse windproject Oriel en in het Duitse Arcadis Ost 1.
'Waarschijnlijk zijn we bij de aanvang iets te ambitieus geweest', geeft Pieter Marinus, de voorzitter van North Sea Wind, toe. 'Maar we geloven nog sterk in het project. Met de instap van Colruyt en Korys hebben we een oplossing die verzekert dat we kunnen doorgaan. De mensen die investeerden, zitten niet langer met het risico dat de operatie geannuleerd wordt en hun rendementsverwachtingen komen niet in het gedrang.'
In het scenario waarin North Sea Wind 20 miljoen euro zou ophalen, kregen de coöperanten een brutorendement van 4,25 procent. Omdat het opgehaalde bedrag lager uitvalt, zakt na aftrek van de kosten het verwachte rendement naar 4,08 procent. 'Als we met de hakken over de sloot 10 miljoen euro zouden ophalen, zou het rendement gezakt zijn naar rond 3 procent', zegt Marinus. 'Dat scenario is vermeden.' Investeerders die al hadden ingetekend, maar niet tevreden zijn met de gang van zaken, krijgen drie dagen de tijd om zich terug te trekken.
Bron: De Tijd, 14/11/2019 ©