VOLLEZELE - Louis-Marie tussen de goudsbloemen die gaan verwerkt worden tot etherische oliën
De goudsbloemteelt heeft het perspectief voor een dubbeldoelteelt, waarbij eerst meerdere keren bloemen geoogst worden om vervolgens de plant in zaad te laten komen en het zaad te oogsten. Uit de bloemhoofdjes wordt etherische olie gewonnen voor cosmetische of farmaceutische doeleinden. De goudsbloemzaadolie bleek een mogelijke plantaardige grondstof voor verven of harsen. Een dubbeldoelteelt van bloem en zaad kan wel voor die benodigde rendabiliteit zorgen. Natuurlijk komt het er dan op neer om op Vlaamse bodem goede opbrengsten te halen, zowel voor de bloemen als voor het zaad.
Nood aan onkruidbeheersing
Onkruidbeheersing in de goudsbloemteelt is nog een uitdaging. Goudsbloem is een nieuwe teelt en dat betekent dat er niet veel gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten in deze teelt. Om het onkruid te beheersen kan gewerkt worden met een vals zaaibed en mechanische onkruidbeheersing met de schoffel en wiedeg. Louis-Marie was regelmatig zelf op het veld te vinden om het onkruid te wieden. Naast mechanische onkruidbeheersing worden er ook herbicideproeven aangelegd om de gewasveiligheid en werkzaamheid na te gaan in goudsbloem.
Machinale bloemoogst
Om de goudsbloemteelt rendabel te maken in Vlaanderen is een machinale bloempluk noodzakelijk. ILVO werkt aan de ontwikkeling van een goudsbloemoogstmachine. Deze bloemoogstmachine bestaat uit een draaiende trommel met 6 kammen die door het gewas gaan. Op het veld van Louis-Marie viel dit goed mee en nadat de tractor door het veld reed waren zogoed als alle bloemen geplukt.
Afzet
In de stuurgroep van het project zijn naast enthousiaste landbouwers ook onderzoeksinstellingen en afzetbedrijven betrokken. Verschillende van deze bedrijven hebben interesse om met een staal goudsbloem(zaad)olie aan de slag te gaan voor onderzoek en ontwikkeling. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het LA-traject ‘Goudsbloem, een gouden kans!’ met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Met speciale dank aan Evi Matthyssen, Onderzoeker bij Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant vzw voor het bezorgen van de nodige informatie. - Marc Colpaert