REGIO - Er wordt goed geknot in Vlaanderen

C21

REGIO - Er wordt goed geknot in Vlaanderen

Image2
 
Image3
 

De start van de maand november luidt naar jaarlijkse traditie ook het knotseizoen in. De Regionale Landschappen en Stadlandschappen doen met de start van het knotseizoen een oproep naar extra vrijwilligers die mee aan het landschap willen werken. 

 

Een knotboom is geen soort op zich, maar het resultaat van een snoeiwijze: het knotten. Van heel wat bomen kan je een knotboom maken door de stam op een bepaalde hoogte af te zagen. Vaak gebeurt dat op 2 tot 4 meter hoogte. Knotbomen geven samen met houtkanten structuur aan het landschap en zijn van belang voor dieren die er voedsel vinden, een schuilplek of een veilig oord om zich voort te planten. Knotbomen vormen als groene verbindingsweg voor dieren een

belangrijke schakel in het groene netwerk in ons cultuurlandschap.

 

Gratis beheer knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes

Om eigenaars van knotbomen bij te staan in het onderhoud kunnen ze bij de regionale landschappen beroep doen op knotteams. Die bestaan uit een ploeg van vrijwilligers die, na de nodige opleiding, het beheer van knotbomen en houtkanten op zich nemen. Ze werken gratis, maar nemen het brandhout mee voor eigen gebruik.

 

Om de eigenaars makkelijker in contact te brengen met een knotteam, werd de website www.goedgeknot.be in het leven geroepen. De website informeert en brengt eigenaars in contact met de knotteams. Niet in alle gemeenten zijn knotvrijwilligers actief, het overzicht staat op de website.

 

In Vlaanderen waren er vorige winter 646 knotters actief die samen zo’n 5558 bomen snoeiden. Knotbomen zijn heel belangrijk voor het landschap van regio Pajottenland & Zennevallei. Onze vrijwilligers van knotteam Pajot & Zenne hebben vorig seizoen zowat 450 knotbomen geknot!

 

Aanbod overtreft aantal handen

Het aanbod is vaak groter dan wat de knotters aan werk kunnen verzetten. Daarom organiseren de regionale landschappen regelmatig opleidingen voor nieuwe vrijwilligers die het metier willen leren. Data staan op www.goedgeknot.be of op de website van je Regionaal Landschap of Stadlandschap. Bij voldoende interesse wordt een digitaal cursusmoment ingelast, maar omwille van corona worden ook heel wat vormingen verzet naar volgend jaar. 

 

Ook eigenaars van knotbomen die hulp willen, mogen zich aanmelden. Enkel knotbomen die in het landschap (weide, langs beken...) staan komen in aanmerking. De knotteams knotten niet in tuinen, behalve waar deze aansluiten bij het ruimere landschap.  

 

Website: www.goedgeknot.be

Knotvideo (2’): www.youtube.com/watch?v=mLtgThGiGpU 

Beeldmateriaal in hoge resolutie downloaden via Flickr.

 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 nov 2020
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief