Gemeenteraadslid Marc Sluys uit HALLE pleit voor hergebruik verwijderde grafzerken

C21

Gemeenteraadslid Marc Sluys uit HALLE pleit voor hergebruik verwijderde grafzerken

Marc_kerkhof_
Marc Sluys op het kerkhof. Ingezonden foto
 
In Halle houdt gemeenteraadslid Marc Sluys (N-VA) een opmerkelijk pleidooi.. Gemeenteraadslid Marc Sluys stelt voor om grafzerken waarvan de concessie is verlopen en waarin de nabestaanden geen interesse meer tonen te laten recycleren door een steenkapper uit de regio. Nu worden de grafstenen na afloop van een concessie door de stad vernietigd. Sluys wil deze grafstenen een tweede leven geven. De steenkapper bewerkt de marmeren of arduinen stenen zodat ze hergebruikt kunnen worden. Een nieuw grafsteen in marmer of arduin kost al snel gemiddeld 3.000 euro. Door oude stenen op te waarderen en te hergebruiken wordt de aanschaf van een grafsteen toegankelijk voor wie zich dit vandaag niet kan veroorloven. Op onze kerkhoven zullen dan minder plekken zijn waar een graf niet voorzien is van een steen wat het uitzicht en de netheid ten goede komt.
Aanleiding voor het voorstel is een geplande ingreep op de begraafplaats van Essenbeek Halle. Daar moeten 264 graven verdwijnen, waarvan de concessie is afgelopen. Op regelmatige tijdstippen worden procedures opgestart om graven na 10 jaar grafrust, bovengronds te ontruimen. 
De gebruikelijke procedure wordt gevolgd met berichtgeving door de diensten aan de ingang van de begraafplaats en individueel per graf. De aangever van het overlijden wordt ook aangeschreven. Tijdens dat jaar hebben nabestaanden de mogelijkheid om graftekens en –stenen te laten verwijderen op hun kosten. Na die periode van één jaar worden de overblijvende grafstenen (met uitzondering van waardevolle graven), graftekens door de stedelijke uitvoeringsdienst verwijderd en afgevoerd naar een afvalbedrijf. 
Sluys vraagt dat de stad voor het verwijderen van de grafstenen en  - tekens overleg pleegt met steenkappers uit de regio. Zij kunnen de grafstenen recuperen en in de circulaire economie ter beschikking stellen van mensen die hun overledenenen willen begraven, maar onvoldoende middelen hebben om een nieuwe grafsteen te betalen.  
Er zijn enkel voordelen: arduin of marmer worden niet langer stukgeslagen en worden hergebruikt al dan niet als grafzerk.  Op de tweedehandsmarkt worden dan grafstenen  aangeboden aan een lagere prijs.  Hierdoor wordt de aanschaf van een grafsteen toegankelijker voor wie zich dit vandaag niet kan veroorloven.  En op onze kerkhoven zullen minder plekken zijn waar een graf niet voorzien is van een steen wat het uitzicht en de netheid ook ten goede komt. 
Het schepencollege van Halle neemt het voorstel in overweging. De steenkappers zijn alvast enthousiast over het voorstel. Rita De Vleminck van de gelijknamige steenkapperij vlakbij de begraafplaats in Halle geeft een voorbeeld: "Zo een steen kunnen we herzagen, bijvoorbeeld om treden voor een trap te maken. Maar hergebruik als grafzerk kan zeker ook. Eigenlijk moeten we dan niet veel meer doen dan de steen opfrissen er een nieuwe naam op zetten." De markt voor grafzerken is de jongste jaren sterk gekrompen. "Een grafconcessie is in Halle nu de eerste tien jaren gratis. Veel mensen vinden het niet nodig om voor die korte periode een grafzerk te leggen. Misschien dat de mensen dat door deze formule toch nog willen doen", besluit Rita. 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief