REGIO - Vlaams Belang voert protestactie tegen dreigende verkeersarmoede in de regio

C21

REGIO - Vlaams Belang voert protestactie tegen dreigende verkeersarmoede in de regio

Aa__img-3357__2_
Ingezonden foto
 
Vlaams Belang organiserde een protestactie ter hoogte van de steltplaats in Leerbeek want ze vrezen voor een dreigende verkeersarmoede in het Pajottenland.  “Met dit plan duwt men nog meer mensen richting auto, wat voor nog meer files zal zorgen”, aldus het Vlaams Belang. Vooral de gemeenten Halle, Roosdaal, Herne, Galmaarden, Drogenbos, Beersel, Sint-Genesius-Rode, Gooik en Bever dreigen hierdoor te moeten inbinden.
 
Grote delen van het Pajottenland en de Zennevallei dreigen vanaf volgend jaar in verkeersarmoede te vervallen. Oorzaak is het nieuwe vervoersplan van De Lijn dat het principe van de basismobiliteit dumpt in ruil voor de zogenaamde basisbereikbaarheid, dat vertrekt van een vraaggestuurd systeem. Om deze problematiek op de politieke agenda te plaatsen, voerde het Vlaams Belang in aanwezigheid van haar Vlaams Brabantse parlementsleden en lokale mandatarissen een spandoekactie aan de stelplaats van De Lijn in Leerbeek.
Voor het nieuwe vervoersplan werden 15 vervoerregio’s uitgetekend, waar onder meer de lokale besturen en het Agentschap Wegen en Verkeer deel van uitmaken. Met de beschikbare middelen werken zij een openbaarvervoersplan uit voor hun streek. Aangezien men vertrekt van een vraaggestuurd systeem en de operatie budgetneutraal moet zijn, zullen de extra bussen die worden ingezet voor de dichtbevolkte zones – waar de vraag groter is – in de noordrand ten koste van de bediening van landelijkere gemeenten ten zuiden van Brussel. Vooral de gemeenten Halle, Roosdaal, Herne, Galmaarden, Drogenbos, Beersel, Sint-Genesius-Rode, Gooik en Bever dreigen hierdoor te moeten inbinden. Wie in die gebieden geen auto heeft, zal buiten de spits geen garantie meer hebben op openbaar vervoer.
De versterking van het aanbod in de noordrand mag volgens de Vlaams-nationale partij niet ten koste gaan van het aanbod in het Pajottenland en de Zennevallei. “Het gevolg zal immer zijn dat we mensen nog veel meer richting de auto en richting de file gaan duwen en dat er bovendien vervoersarmoede dreigt voor wie zich geen auto kan veroorloven” klikt het in een persmededeling van het Vlaams Belang.
Om de weggevallen lijnen te vervangen werd het ‘vervoer op maat’ gecreëerd. Dat bestaat uit een soort taxicentrale waar je openbaar vervoer - in vorm van taxi’s of busjes – reserveert. Maar dat systeem is uiterst complex een peperduur.  Bovendien werd de regio Vlaamse Rand hierin  uiterst stiefmoederlijk behandeld. Uit berekeningen blijkt dat de kostprijs van het vervoer op maat voor onze regio zo’n 4 miljoen euro zou kosten, maar de Vlaamse regering trok er maar 676 000 voor uit. “De vervoersregio Vlaamse rand krijgt slechts 1,4 procent van het totale Vlaamse budget vervoer op maat terwijl er 10 procent van de Vlamingen wonen. Er is dan ook nood aan een verschuiving van de middelen om die benadeling te corrigeren”, klinkt het.
De partij wijst erop dat er binnen de vervoerregio nood is aan een tweederdemeerderheid om het plan goed te keuren. Op 2 maart vergadert de vervoerregio een laatste keer om de knoop door te hakken, “maar zolang er budgettair geen extra inspanningen worden geleverd, ligt een duurzame oplossing niet in het verschiet” aldus het Vlaams Belang
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 feb 2021
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief