Burgers en politie werken meer samen in HALLE-Vilvoorde
Halle-Vilvoorde telt in totaal 65 buurtinformatienetwerken waarvan 10 gericht op handelaars. Zestien gemeenten in Halle-Vilvoorde hebben nog geen buurtinformatienetwerk. Dat zijn er 4 minder dan in 2016 toen 20 van de 35 gemeenten geen BIN-Netwerk hadden. “We zien dus ook in Halle-Vilvoorde het aantal BIN-netwerken stijgen en dat kan de veiligheid alleen maar ten goede komen”, weet N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh.
“Een buurtinformatienetwerk is een samenwerkingsverband tussen burgers en lokale politie om op een goedkope manier de veiligheid te verhogen. Burgers melden aan de lokale politie informatie over bepaalde verdachte personen of handelingen die werden vastgesteld in de buurt waar de aangesloten burgers wonen. De politie evalueert die inlichtingen en brengt zo nodig de BIN-leden hiervan op de hoogte”, zegt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh die bij binnenlandse zaken de cijfers opvroeg.
In onze regio is de gemeente Zaventem koploper met 12 BIN’s gevolgd door Dilbeek met 10 buurtinformatienetwerken en Kraainem met 6. Liedekerke, Wezembeek-Oppem en Steenokkerzeel tellen elk 4 BIN’s.
De stad Vilvoorde telt 3 buurtinformatienetwerken waarvan eentje specifiek voor handelaars. In Halle is er slechts 1 buurtinformatienetwerk. Het is gericht op de handelaars in de winkelstraten. Er is in de Mariastad dus geen buurtinformatienetwerk voor en door bewoners.