De Provinciale commissie voor criminaliteitspreventie sluit het thema drug af en blikt tevreden terug op haar realisaties

C21

De Provinciale commissie voor criminaliteitspreventie sluit het thema drug af en blikt tevreden terug op haar realisaties

Scherm__afbeelding_2023-12-19_om_17
 
De Provinciale Commissie Criminaliteitspreventie werkte de afgelopen twee jaar rond het thema drugs.  Op 18 december werd dit thema afgesloten en kan er teruggeblikt worden op een aantal belangrijke realisaties om de strijd tegen drugs, maar ook de criminaliteit errond aan te pakken. 
“In 2022 koos de Provinciale Commissie Criminaliteitspreventie voor de aanpak van drugs omdat er een duidelijke verschuiving en uitbreiding van de illegale drugmarkten merkbaar was.  Elke politiezone wilde hier prioritair mee aan de slag.  Maar drugsproductie brengt ook milieu- en gezondheidsrisico’s met zicht mee en een grote maatschappelijke kost, “ zegt provinciegouverneur Jan Spooren.
In de provinciale criminaliteitscommissie zetelen de lokale en federale politie, parket, bestuurlijke vertegenwoordigers, preventiemedewerkers en deskundigen rond het thema drugs.
 
Bestaande projecten werden in kaart gebracht en aan elkaar voorgesteld, zo werden er belangrijke contacten gelegd, kennis vergaard en zaadjes geplant naar de toekomst toe.  Een thema waarrond goede praktijkvoorbeelden werden gedeeld was bijvoorbeeld “drugsbeleid op festivals”. 
Er werden actuele inzichten gegeven over huidige trends- en productieprocessen en barrièremodellen om achterliggende criminele precessen beter te kunnen begrijpen.  Deze inzichten en kennis kunnen preventief gebruikt worden om enkele barrières op te zetten om de criminele processen te bemoeilijken.  Een voorbeeld hiervan is de brochure rond veilig pandverhuur, oorspronkelijk ontworpen door ARIEC Limburg en Antwerpen. Onze dienst heeft hiervan een eigen versie ontworpen. Deze brochure waarschuwt een verhuurder voor de mogelijke risico’s en gevaren die hij loopt als de huurder drugs produceert in zijn pand. Hij leest verder ook hoe hij een malafide verhuurder kan vermijden.
 
Maar de meest effectieve maatregel is het anoniem drugsmeldpunt dat dit voorjaar werd gelanceerd.  Hier kunnen burgers anoniem melding doen van feiten die met drugproductie samenhangen.  Sinds 15 mei 2023 werden er 81 meldingen voor Vlaams-Brabant gedaan, waarvan 37% voor een cannabisplantage, 13% voor een drugslabo en 50% ‘andere’ feiten zoals het melden van drugsdealen, overlast, gebruik,…
Voor de meldingen waarvan al feedback van de lokale politiezones ontvangen is, kan gezegd worden dat de lokale politie grosso modo met 75% van de meldingen aan de slag is kunnen gaan. Dit kan zijn door een wijkagent ter plaatse te sturen om enkele zaken uit te klaren, door extra patrouilles in te zetten, of effectief een onderzoek opstarten, of een proces-verbaal opstellen,….
 
“Tijdens de komende twee jaren zal de Provinciale Commissie voor criminaliteitspreventie wellicht werken rond het thema intra-familiaal geweld”, zegt gouverneur Spooren. “Begin 2024 zullen we een aantal veiligheidsdiensten, hulpverleners en andere experten rond dit thema verzamelen, en een werkprogramma opstellen. Maar tezelfdertijd blijven we natuurlijk acties opzetten en uitrollen rond de drugsproblematiek, want het is jammer genoeg een thema waar we blijvend aandacht aan zullen moeten besteden,” besluit de gouverneur.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 dec 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 apr 2024
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024
Marc Sluys | 19 apr 2024

archief