PROVINCIE organiseert stakeholder event cyberveiligheid

C21

PROVINCIE organiseert stakeholder event cyberveiligheid

05e890fe-56b0-4616-a532-93d0a4feb9ef
 

 Criminelen zetten steeds meer de stap van de ‘klassieke’ misdrijven (bv. woninginbraken) naar de online-misdrijven. Niet onlogisch, gezien velen van ons op de digitale trein sprongen: online vergaderen, snel berichten checken, boodschappen doen vanop afstand, een foto van onze kookkunsten posten en nadien aan onze vrienden laten weten hoe het smaakte. Kortom, we zijn altijd en overal bereikbaar en ‘online’.

In de schaduw van dit digitale tijdperk, woedt een voortdurende strijd tegen cybercriminaliteit die zich continu aanpast. De laatste jaren zien we een sterke stijging in het aantal computergerelateerde feiten, waarvan phishing, vriendschapsfraude, geldezels en hacking de meest bekende vormen zijn. Toch is er ook hoopvol nieuws: hoewel het fenomeen phishing nog vaak voorkomt, is er een daling in de afgeperste bedragen. Intensieve monitoring van banken, samenwerking tussen de verschillende partners en stakeholders en sensibiliseringscampagnes dragen bij tot die daling. Samenwerking en preventie lonen!
In Vlaams-Brabant zetten we reeds lange tijd in op de preventie van cybercriminaliteit. De werking rond dit thema binnen de Provinciale Commissie Criminaliteitspreventie resulteerde in brochures, preventiefiches en een Teams-groep voor het delen van informatie en goede praktijken. Aanvullend stonden enkele studiedagen hierover op het programma.
Ook vandaag zijn we actief rond cybercriminaliteit. Zo zetten we mee onze schouders onder het initiatief van de cyberpreventieadviseurs. Hierdoor kunnen inwoners van maar liefst 15 politiezones in onze provincie een beroep doen op een adviseur om hen zelfredzamer te maken en gaan ze aan de slag met de praktische tips die hen worden aangereikt.
En, samen met Febelfin, het BIN Kenniscentrum en de federale dienst van de gouverneur van Antwerpen sloegen organiseerden we een heus Stakeholder event rond ‘cyberveiligheid’. Gouverneur Jan Spooren: ‘Met zo’n event willen we verschillende stakeholders (politiediensten, parket, overheidsdiensten, banksector, lokale vrijwilligers, en nog veel meer) samenbrengen om elkaar te inspireren. Enkel door intensief samen te werken kunnen we cybercriminelen een halt toe roepen!’
‘Geen taboe werd uit de weg gegaan om tot ons doel te komen: onze partnerschappen op punt stellen om zo burger en organisatie beter te informeren en beveiligen. De zaadjes werden gepland, naamkaartjes uitgewisseld en eerste afspraken vastgelegd. De volgende weken en maanden gaan we verder aan de slag om concrete resultaten voor te leggen.’, besluit gouverneur Jan Spooren.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jun 2024
Marc Colpaert | 03 jun 2024
Hugo Devillé | 31 mei 2024
Devogeleer Emile | 23 mei 2024

archief