Vlaams Brabant zet slimme technologie in tegen Aziatische hoornaar

C21

Vlaams Brabant zet slimme technologie in tegen Aziatische hoornaar

Scherm__afbeelding_2024-07-18_om_17
 

De provincie Vlaams-Brabant investeert 547.574 euro in vier ‘Slimme Regio’-projecten. Het gaat om projecten voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, het gebruik van AI bij lokale besturen, beter omgaan met water door waterbeheerders en een dashboard voor een duurzaam handelsbeleid.

​“We maken van onze provincie een slimme regio. We stomen onze regio klaar om nieuwe digitale en slimme uitdagingen het hoofd te bieden. De projecten komen uit diverse domeinen maar de inzet van slimme technologie hebben ze gemeen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Slimme Regio.
 
Het gaat om de volgende projecten:
‘Slimme selectieve val’ van het Vlaams Bijeninstituut (97.625 euro)
Het Vlaams Bijeninstituut gaat, samen met de Belgische start-up Strygoo, het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, de Buckfast Pajottenland imkers en KU Leuven, de strijd tegen de Aziatische hoornaar aan. De Aziatische hoornaar blijft immers oprukken en vormt een bedreiging voor de lokale bijensoorten en ons leefmilieu.
​De partners gaan een ‘slimme’ selectieve val ontwikkelen die de exotische hoornaar lokt en verdelgt. Een camera in de val herkent, aan de hand van AI, het insect en laat onschadelijke dieren vrij.
 
‘AImpower’ van de stad Halle (150 000 euro)
​​De stad Halle zal, in samenwerking met stad Tienen, gemeente Grimbergen en VERA, het gebruik van generatieve AI in lokale besturen onderzoeken.
Er wordt op verschillende domeinen onderzocht of de inzet van AI kan leiden tot een hogere productiviteit en tevredenheid bij de medewerkers en een hogere kwaliteit van dienstverlening. ​
​Projectpartners Delaware Consulting, Vrije Universiteit Brussel, Thomas More hogeschool en Odisee Hogeschool zullen de vraagstukken rond technische haalbaarheid, sociale acceptatie, privacy en ethiek onderzoeken.
 
​‘wAIter’ van Sumaqua (149 949,70 euro)
​Het Leuvense bedrijf Sumaqua gaat aan de slag met data over water om hieruit bruikbare inzichten te halen voor waterbeheerders. ​
​Data uit verschillende bronnen worden samengebracht in één digitale assistent. ​ Aan deze assistent worden AI-gedreven voorspellingen toegevoegd om real-time inzichten te bekomen. Dit kan leiden tot gepersonaliseerde actievoorstellen voor de waterbeheerder om te reageren op waterproblemen voor deze gebeuren.
 
Het project wordt mee gedragen door de provincie Vlaams-Brabant, het KMI en de gemeentebesturen van Landen, Zoutleeuw, Linter, Hoegaarden en Ternat.
​​
​‘Lokale en duurzame handel boosten’ van COSH! (150 000 euro)
​CoCreate Good Life bv (COSH!) gaat, in samenwerking met Digital BallistiX bv, UC Leuven en stad Leuven, een data-gedreven city-dashboard voor duurzame handel opzetten. ​
​Er wordt inzicht gecreëerd in het aantal duurzame handelszaken, de bezoekersaantallen, en de verkoop in de winkels. Op basis van die data kunnen lokale besturen geïnformeerd worden over de evolutie van duurzame handel in hun gemeente om hun beleid hier op afstemmen. Daarnaast wil het project AI inzetten om duurzaamheidsscores toe te kennen aan merken en handelszaken. Zo willen de partners greenwashing tegen gaan en ervoor zorgen dat zowel handelaars als consumenten kunnen rekenen op betrouwbare info over de oorsprong van hun aankopen.
​Meer info: www.vlaamsbrabant.be/slimmeregio
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jul 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief