Leeshelden wint eerste prijs Europees Talenlabel

C21

Leeshelden wint eerste prijs Europees Talenlabel

Scherm__afbeelding_2024-12-26_om_19
Gunther Coppens ontvangt de cheque
 

De provincie Vlaams-Brabant krijgt de eerste prijs via het Europees Talenlabel voor het project ‘Leeshelden’. In het project gaan kinderen van het 2de en 3de leerjaar, die moeite hebben met lezen, spelenderwijs om met Nederlandse teksten. Wekelijks komen ze samen in een bibliotheek om boeken te lezen en creatief te bespreken. De provincie ondersteunde het project al in 28 gemeenten. In heel wat van die gemeenten wordt het project ook vandaag nog verdergezet. ​

Europees Talenlabel is erkenning voor inzet voor taal
​Het Europees Talenlabel is een initiatief van de Europese Commissie ter bevordering van het vreemdetalenonderwijs in de lidstaten van de Europese Unie. In Vlaanderen wordt het Europees Talenlabel jaarlijks uitgereikt door Epos vzw. ​
​Dankzij deze prijzen kan Epos innovatieve initiatieven uit Vlaanderen op het vlak van talen identificeren en extra onder de aandacht brengen.
“We zijn blij dat ons project de eerste prijs heeft behaald”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter en onderwijs. “Naast een bedrag van 1.000 euro geeft deze prijs ook erkenning aan de mensen en organisaties die zich inzetten om het Nederlands te stimuleren bij kinderen die het er moeilijk mee hebben. Bovendien kan het project anderen inspireren.”
Leeshelden helpt kinderen spelenderwijs vooruit met Nederlands
De kinderen werden door de zorgcoördinatoren van de deelnemende scholen geselecteerd voor ‘Leeshelden’. Concreet worden er een 10-tal lees- en spelsessies georganiseerd in de bibliotheek. De leessessies worden aangeboden voor groepjes van een 5-tal kinderen. De begeleiding wordt verzorgd door gevormde vrijwilligers. In elke sessie wordt er een uur samen gelezen. Daarna volgt een half uur verwerking van het boek. De bedoeling is deze kinderen spelenderwijs vooruit te helpen met het lezen op school.
“De kwaliteit van ons onderwijs staat of valt met de kwaliteit van het lezen. Zeker in deze regio is het belangrijk dat alle kinderen goed Nederlands kunnen lezen. Dat helpt hen op school en in hun latere beroepsleven. 'Leeshelden' is een goed initiatief dat inspeelt op het wegwerken van taalachterstand bij kinderen”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens.
Sinds 2020-2021 ondersteunt de provincie Vlaams-Brabant inhoudelijk en financieel gemeenten bij de organisatie van het project ‘Leeshelden’.
Meer info: www.leeshelden.be
 
Anderstaligheid in Vlaams-Brabant
De provincie Vlaams-Brabant heeft, samen met De Rand vzw en Agentschap voor Integratie en Inburgering, een uitgebreid dossier gepubliceerd over anderstaligheid in onze regio.
​Na enkele vaststellingen, onder meer op basis van herkomst- en thuistaalcijfers, is het verhaal opgebouwd aan de hand van 3 factchecks:
 
'Personen met een andere moedertaal zijn niet gemotiveerd om Nederlands te leren.’
‘Nederlands leren lukt alleen door hard te studeren’
‘Anderstaligheid doet het Nederlands afbrokkelen’
Met feiten, cijfers en getuigenissen wordt dieper ingegaan op deze 'stellingen'.
Het volledige digitale verhaal over anderstaligheid in Vlaams-Brabant vind je via www.vlaamsbrabant.be/anderstaligheid

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 dec 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 25 dec 2024
Marc Colpaert | 25 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 18 dec 2024
Hugo Devillé | 17 dec 2024

archief