BEVER - Veel belangstelling voor cursus vormsnoei

C21

BEVER - Veel belangstelling voor cursus vormsnoei

Cursus_vormsnoei_bij_werner_godfroid_maart_2012__5_
Vormsnoei met vzw Doorp-voorman Bruno Vandewinckel - Foto's © Deschuyffeleer
 
Cursus_vormsnoei_bij_werner_godfroid_maart_2012__7_
Werner Godfroid en Bruno Vandewinckel - © Deschuyffeleer
 
Cursus_vormsnoei_bij_werner_godfroid_maart_2012__9_
Vormsnoei bij landschapsbouwer - © Deschuyffeleer
 
Cursus_vormsnoei_bij_werner_godfroid_maart_2012__12_
© Deschuyffeleer
 
Cursus_vormsnoei_bij_werner_godfroid_maart_2012__16_
Boomgaard in een prachtig landschap maar zó moeilijk bereikbaar - © Deschuyffeleer
 

Op de landerijen van landschapsbouwer Werner Godfroid in Broeck gaf Bruno Vandewinckel een informatiesessie over het vormsnoeien van jonge inheemse fruitbomen. Snoeien blijkt een vak apart te zijn, overigens niet makkelijk te leren uit een boek. Met praktische, handige en algemene snoeitips wist hij de cursisten uitermate te boeien.

Voor de medeoprichter van vzw Dorp geldt voor het snoeien de gouden regel dat “er voldoende zon en licht in de kruin moet kunnen vallen om zo in het voorjaar sterke bloembotten te kunnen vormen. Zon laat immers de vruchten rijpen. Zon en wind drogen dan weer snel de natte bladeren. Ook zal de boom gezond blijven zodat schimmelsporen minder kans krijgen te ontkiemen”. Een goede snoei verlengt overigens ook de levensduur van de boom.
Een fruitboom moet de eerste jaren volgens snoeier Bruno “sterk groeien om snel een voldoende grote kruin te vormen. Later, tijdens de productiefase, mag hij niet te sterk meer groeien, zodat hij nieuw vruchthout en voldoende bladeren zou vormen.” Zo is ook de stand van de takken voor de vruchtproductie van belang. Verticale takken groeien veel en bloeien weinig. Bij horizontale takken is het net omgekeerd.
Bij een pas aangeplante boom zal men vier stevige takken behouden. Belangrijk hierbij is dat deze vier takken ongeveer even sterk ontwikkeld zijn. Zwakkere twijgen en beschadigde takken worden verwijderd. Meer dan vier takken behouden is ongewenst. De takken zouden hierdoor te dicht op elkaar staan ingeplant en bij verdere uitgroei van de kroon elkaar hinderen en verdrukken. Eens de vier gesteltakken gekozen, worden deze uitgebonden in een hoek van ongeveer 45° tegenover de stam.
 
Dit zijn slechts een paar weetjes uit het aanbod die werden aangehaald. Ook verstrekte de lesgever nuttige informatie over het al dan niet te gebruiken gereedschap. Voor nadere informatie nopens snoeien en snoeilessen kan contact opgenomen worden met Bruno Vandewinckel op 0487/90 66 31 (vzw Dorp)  of via deze link.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mrt 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief