PAJOTTENLAND - Streekidentiteit als economische hefboom voor plattelandsondernemers

C21

PAJOTTENLAND - Streekidentiteit als economische hefboom voor plattelandsondernemers

Editiepajot_pajottenland_foto_merckx_gr
 

PAJOTTENLAND WIL NOG MEER NAAMBEKENDHEID

Pajottenland + werkt sedert 2003 via het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling in de meest landelijke gemeenten van het Pajottenland. Het gaat om de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Heme, Lennik, Pepingen en Roosdaal. Dit gebeurt via het concept ‘LEADER’. Deze methode bevat normen die specifiek zijn voor een plattelandsregio.

Deze zomer werd een ander project van Pajottenland + goedgekeurd, namelijk het project ‘Regional Branding - Streekidentiteit als economische helboom voor plattelandsondernemers’. Binnen dit nieuwe project komen alle 17 gemeenten uit het Pajottenland en de Zennevallei aan bod.

 Het is een samenwerking vanuit drie Vlaamse plattelandsregio’s: het Meetjesland, de Antwerpse Kempen en het Pajottenland. Het project loopt niet via LEADER, maar via EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en biedt werkingsmiddelen tot midden 2010. De financiële middelen worden aangereikt door Europa, het Vlaams Gewest en de provincie Vlaams-Brabant. Partners vanuit deze overheden zijn de Vlaamse Gemeenschap, Toerisme Vlaams-Brabant en Streekproducten Vlaams-Brabant. Door een samenwerking met Haviland IGSV is er een projectcoördinator ter beschikking.

PLATTELANDSECONOMIE
Dit project is binnen EFRO ingediend onder de noemer ‘plattelandseconomie’. Het is dus duidelijk dat de eerste doelgroep de plattelandsondernemers zijn, of anders gezegd: het stimuleren van de plattelandseconomie, maar wel vertrekkende vanuit de streekidentiteit.

Door ‘Pajottenland-Zennevallei’, inclusief de producten, een grotere bekendheid te geven in onze eigen regio en in de rest van Vlaanderen groeien de kansen op meer omzet voor de regionale ondernemers.

Lien Standaert, projectcoördinator: “De projectuitvoering bevat meerdere stappen. In het eerste deel, de kennisverwerving, wordt de bestaande kennis, die het Meetjesland reeds vergaarde, met de andere projectpartners gedeeld. Gelijktijdig starten wij in het Pajottenland met een stuurgroep en laten we over heel Vlaanderen een marktstudie uitvoeren rond de naambekendheid en de regio ‘Pajottenland’. De stuurgroep bestaat uit 15 personen uit verschillende sectoren en ze komen uit de vier hoeken van het werkgebied Pajottenland-Zennevallei. In de aanvangsfase zal de stuurgroep, onder leiding van deskundigen, meedenken over de ‘typische’ streekeigenheid van het Pajottenland en de Zennevallei”.

Met de onderzoeksresultaten en de opgedane kennis werkt de stuurgroep nadien aan een huisstijl en slogans. Mogelijk komt er een nieuw logo. Misschien wordt een reeds bestaand regionaal logo gebruikt. De communicatie en promotie zal naar bepaalde doelgroepen worden gericht en moet zowel het Pajottenland als de streekeconomie in de kijker plaatsen. Niet enkel producenten, maar ook logiesaanbieders en horecazaken krijgen hierdoor nieuwe kansen.

WEEK VAN HET PAJOTTENLAND
De projectuitvoerders denken onder andere ook aan het organiseren van “Een week van het Pajottenland”, geschenkboxen, en zo meer. Wat er exact wordt uitgewerkt, is ook een taak van de stuurgroep.

Door dit project kunnen op termijn meer mensen het Pajottenland bezoeken.
Lien Standaert : “We willen wel benadrukken dat het Pajottenland niet mag worden overbelast. De toevloed moet steeds ‘met mate’ gebeuren. Anderzijds is het ook de bedoeling dat de mensen uit de eigen streek de producten beter leren kennen, beter appreciëren en meer gaan verbruiken. Om de identiteit van de regio te versterken, is het dus noodzakelijk dat de inwoners actief betrokken worden: het ‘Pajotten-gevoel’ stimuleren”.

Website: www.pajottenland.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 nov 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief