BEVER – Pastoor Andy Penne geconfronteerd met een doopsel’boem’

C21

BEVER – Pastoor Andy Penne geconfronteerd met een doopsel’boem’

Doopselboem
BEVER / GALMAARDEN – Pastoor Andy Penne geconfronteerd met een doopsel’boem’ - © Deschuyffeleer
 

Nu dat bekend is geraakt dat pastoor Andy Penne zijn parochies in Bever, Tollembeek en Galmaarden op aangeven van de aartsbisschop inruilt voor vier parochies in Holsbeek, wordt hij hier nu nog voor zijn vertrek massaal bestookt met aanvragen voor het toedienen van het doopsel. Een heuse doopsel’boem’, zo lijkt het wel.

“Sinds het bericht in de media is gekomen dat ik een nieuwe benoeming kreeg, zijn er nogal wat vragen voor doopsels binnengekomen”, legt de priester uit. “In de eerste drie maanden van het jaar heb ik in onze parochies 7 doopsels toegediend. Voor de komende weken staan er nu al 23 op de agenda. Een merkwaardig verschijnsel toch. Wel is het zo dat ik het doopsel altijd individueel toedien. Pastoraal lijkt mij dat de beste oplossing”.
Voorkeur voor individueel dopen
“Ik heb altijd de voorkeur gegeven aan het individuele dopen”, vervolgt hij. “Als mensen er zelf voor kiezen om hun kindje met dat van andere familieleden of vrienden te dopen, dan kan dat natuurlijk. Ik kan overigens ook de gedachtegang begrijpen dat men in een aantal parochies in éénzelfde viering het doopsel aan meerderen toedient en zelfs bij voorkeur in de zondagsviering als een duidelijk teken van het opgenomen worden in de christelijke gemeenschap. Maar voor veel ouders voelt dat vreemd aan. Zij voelen zich onwennig daarbij”.
“Een viering met een dopeling biedt alleszins de gelegenheid om er wat persoonlijke momenten en toespraken aan toe te voegen, iets wat men niet zo snel zal doen als andere families daar bij zijn. Het individuele dopen geeft ook meer de mogelijkheid om de vele kleine kinderen die er dikwijls bij zijn bij de viering te betrekken en ook wat catechese aan hen te geven bij de vele rituelen tijdens de doopplechtigheid. In de drie parochies had ik de vorige jaren telkens een 70-tal doopsels per jaar. Die vieringen waren gemakkelijk te doen op zaterdag- of zondagnamiddag. Ik heb altijd de ouders van te voren ook een bezoekje gebracht en hen zelf doopcatechese gegeven aan de hand van het liturgieboekje. Het persoonlijke bezoek van de priester aan de jonge ouders leidt ook tot een persoonlijk gesprek en contact met de pastoor”, weet zielenherder Andy Penne nog mee te geven.
Ook dopen in kapellen
“De meeste doopsels heb ik toegediend in de Sint-Pauluskapel van Galmaarden. De kleine ruimte van de kapel liet veel mensen, ook van buiten de parochie, voor deze locatie kiezen. De keuze voor een kleinere locatie zag ik ook in de andere parochies die nog wel een parochiekerk hebben. De normale plek voor het doopsel is de parochiekerk maar een aantal keren per jaar kwam toch ook de vraag om een doopsel in een buurtkapel. In Tollembeek heb ik ieder jaar een aantal kinderen gedoopt in de Sint-Leonarduskapel en in Bever heb ik een aantal kinderen gedoopt in de kapel op Burght en in de kapel van Romont”, herinnert de pastoor zich.
Feit is dat pastoor Andy Penne voor zijn vertrek naar Holsbeek alleszins nog een drukke agenda dient af te werken. En daar komt nu ook nog die onverwachte doopsel’boem’ bij.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mei 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief