NINOVE / SINT-PIETERS-LEEUW - Tyfoon Haiyan the day after...

C21

NINOVE / SINT-PIETERS-LEEUW - Tyfoon Haiyan the day after...

Editiepajot_ninove_tina_yana_foto_jacky_delcour
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_ninove_yana_tina_birger_nog_een_foto_jacky_delcour
Foto's © Jacky Delcour
 

De sterkste tyfoon ooit heeft het leven van vele Filippino’s danig veranderd. Het eiland Mindanao waar de schoondochter van Maria Keymolen, oud-medewerkster van Editiepajot en N-VA-gemeenteraadslid in Ninove, zich bevindt is deze keer ook weer niet gespaard gebleven maar de opruimingswerken zijn daar onmiddellijk aangevat en de mensen die hoger gelegen een "woning" betrekken zaten veiliger.

“In augustus zijn daar door aardverschuivingen, veroorzaakt door de zware regenval, nog kinderen omgekomen en 250.000 mensen dienden toen hun woonst te verlaten om veiliger oorden op te zoeken. Deze keer was het veel erger maar de mensen ginder schikken zich vlug in hun lot en proberen alles zo snel mogelijk herop te bouwen. Niettegenstaande het dodental op Mindanao beperkt bleef zit er bij mij de schrik nu wel echt in” zegt Maria. “De tyfoonperiode loopt tot december dus die dreiging is er nog steeds en ondertussen is ze is nog altijd op zoek naar hulporganisaties die haar schoondochter Tin Tin Porlas De la Cruz (Tina) en kleindochter Yana kunnen overbrengen”.
"Een kind van 4 maand heeft zorgen nodig en dient gevaccineerd te worden. Vermits zij de dubbele nationaliteit heeft zou Yana samen met mijn schoondochter kunnen gerepatrieerd worden. Het grote probleem is dat de ambassade in Manilla nog steeds niet in het bezit is van de geboorteakte. Zij weten niet eens af van het bestaan van dat kind omdat de plaatselijke ambtenaren in Cagayan de Oro (de woonplaats van Tina en Yana) graag geld onder de tafel zien en nog een andere "officiële" geboorteakte gaan maken voor de ambassade. Ook de huwelijksakte staat nog vol fouten. Moedwillig of niet, die documenten dienen in orde te zijn vooraleer ze een visum kan aanvragen om naar hier te komen. Misschien moet het lukken met een toeristenvisum maar zolang dat kind niet gelegaliseerd geraakt kan de kleine niet mee dus dit is ook geen optie" aldus de bezorgde oma. Ze hoopt nog steeds dat er een hulporganisatie is die Tina en Yana kan helpen zodat ze veilig naar hier kunnen komen en blijven. De schoondochter is verpleegster en leert Nederlands met een programma dat Maria's zoon, Birger Schoukens uit Sint-Pieters-Leeuw, haar heeft gegeven zodat ze vlug ingeburgerd zou geraken en dat knelpuntberoep zou kunnen uitoefenen”.
Wie kan helpen kan contact nemen met Maria KEYMOLEN
Pamelstraat 86
9400 Ninove
Tel.: +32(0)54250284
GSM: +32(0)494052336
E-mail:
maria.keymolen1@telenet.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 nov 2013
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2024

archief