NINOVE - Aardappelen met succes telen

C21

NINOVE - Aardappelen met succes telen

Editiepajot_ingezonden_aardappelen_met_succes_telen2
 
Editiepajot_ingezonden_aardappelen_met_succes_telen
 

Op zondag 22 november kwam de Volkstuin Ninove in hun nieuwe zaal in de Despauteerstraat 27 te Ninove bijeen (de polyvalente zaal vlakbij de CC Plomblom en de bibliotheek van Ninove). Dries Galle sprak er over het telen van aardappelen.

 

De aardappel wordt niet enkel als voedsel gebruikt. De aardappel vindt ook haar toepassing in de textielindustrie, papierindustrie, inkt, behangerspasta, tabaksindustrie, biologisch afbreekbaar plastiek, …

Er is een groeiend areaal aan aardappelen. In België wordt er ondertussen zo’n +/- 80.000 ha aan aardappelen geteeld met een gemiddelde opbrengst van 40 à 45 ton/ha.

 

Een goede start is belangrijk voor het telen van aardappelen. De ideale organische bemesting is stalmest en compost. Groenbemesters zijn tevens van belang. Omgespitte groenbemesters zorgen trouwens voor meer humus en een betere korrelstructuur van de bodem. De ideale pH waarde voor aardappelen is van 5 tot 6.

 

Voldoende stikstof zorgt voor een goede groei van de plant en ontwikkeling van de knol. Te veel stikstof zorgt voor een enorme loofgroei, tragere afrijping, kleinere knol, en zorgt er voor dat de plant plaaggevoeliger wordt. Te veel stikstof zorgt voor een laag onderwatergewicht.

 

Kalium is tevens van belang. Kalium zorgt voor aanmaak en transport van zetmeel en suikers voor de waterhuishouding. Wanneer aardappelen bij stoten blauwkleuring vertonen (blauwe plekken), betekent dit dat de aardappel een tekort aan Kalium heeft.

 

Fosfor hebben de aardappelen vooral in de beginfase nodig, en het bepaalt het aantal knollen per plant.

 

Het onderwatergewicht bepaalt het kooktype (hoe hoger, hoe bloemiger). Het onderwatergewicht is rasafhankelijk, maar ook de groeiomstandigheden spelen een rol (neerslag, temperatuur, lichtintensiteit, bodem, bemesting).

 

Nieuwkomers onder de rassen zijn, de Colomba (als alternatief voor de eersteling wit), de Tiamo (als alternatief voor de rode eersteling), de Franceline en Gourmandine (als alternatief voor de Charlotte), Eden en Challenger (als alternatief voor Bintje), 

 

Voorkiemen dient onder strikte omstandigheden te gebeuren en het uiteindelijke planten op een optimale afstand (zorg er voor dat wind doorheen het gewas kan om ziektes te beperken). Vroege aardappelen kunnen 5-10 cm dichter gezet worden dan late aardappelen.

 

Aanaarden gebeurt een eerste maal wanneer de plantjes 10 cm hoog zijn, een tweede maal bij 20 cm hoogte.

 

Een afgerijpte aardappel bewaart altijd langer en het onderwatergewicht is ook ideaal bij een afgerijpte aardappel.

 

Bewaar de aardappelen tussen de 4°c-8°C. Onder de 4°C wordt zetmeel in de aardappel omgezet naar suiker.

 

Om aardappelmoeheid (door aardappelcysteaaltje) tegen te gaan kan je best een vruchtwisseling van minimum 4 jaar toepassen.

 

Schurft is relatief onschuldig en wordt veroorzaakt door draadvormige schimmels.

 

Tot slot vond na de leerrijke uiteenzetting over de aardappel, de prijskamp van de groente van het jaar plaats. Groente van het jaar was de keukenraap. De winnaars van de prijskamp zijn: Willems Emiel, De Bolle Etienne, Jans Victor, André Van Assche, De Winne Robert , Willy Eeckhout De heer Verhulst Albert kaapte de eerste prijs weg. De winnaars konden een van de vele prijzen winnen van de sponsors. Waarvoor DANK!

 

Wil je ook meer weten over het kweken van groenten en fruit in je tuin of op je balkon? Kom zeker langs bij onze volgende bijeenkomst over “Kruiden verkennen in de Vlaamse Ardennen” door Herman De Waele die doorgaat op zondag 20 december (vanaf 10u, in de polyvalente zaal in de Despauteerstraat 27 te Ninove, recht over Taverne de Koepoort).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 nov 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief