NINOVE - Oude Stoute Wijze Stad: De verzamelde stadsgedichten van Willie Verhegghe
Op Gedichtendag 2004 trad Willie Verhegghe aan als stadsdichter van Ninove. Oude Stoute Wijze Stad verzamelt (bijna) alle stadsgedichten die Willie Verhegghe over de stad en haar deelgemeenten heeft geschreven.
Wielerdichter, stadsdichter, sociaal geëngageerde dichter: het is het drielandenpunt dat steeds weer opduikt in lemma over Willie Verhegghe. Ook in Oude Stoute Wijze Stad sijpelt tussen “ijsberen die de sterkste kou trotseren” en carnavalisten met toeters en trompetten een flinke portie engagement binnen. Brandweerlui en brouwers nestelen zich tussen broodbakkers en beddenpissers zoals nieuwe norbertijnen in nieuwe-villawijken. Het oorlogslijden van strijdende stadsgenoten sluimert als een boodschap van vrede in het ooit met zachte vrouwenhand geleide politiekantoor.
Ninoofse reuzen
Een van de eerste stadsgedichten van Vlaanderens Schoonste Wielerdichter zingt de lof van de Ronde van Vlaanderen en bejubelt de heldendaden van Edgard De Caluwé, een naam als de klok van de belleman in het Ninoofse woud van wielen. Maar niet alleen de koers zit in de genen van deze Oude Stoute Wijze Stad: dankzij de rode duivel Wesley Sonck, de acrobatische ijskoning Kevin Van Der Perren en de ‘Vliegende Fin’ Paavo Nurmi zitten er nog wel meer knappe schijnbewegingen, wervelende pirouettes en trefzekere looppassen in dit “stadsgedichtenboek”.
De sporthelden zijn slechts de aanvoerders van een indrukwekkend peloton Ninoofse reuzen die Willie Verhegghe de afgelopen twaalf jaar in een stadsgedicht heeft gebeiteld.
Ninoofse klassiekers
Oude Stoute Wijze Stad presenteert een eigenzinnige geschiedenis van Ninoofse klassiekers: van de ‘Wegom’ van Winnik via de Koepoort van Ninove naar de ‘Witte Dame’ van Nederhasselt. Het boek houdt de herinnering levend aan de dingen die verdwijnen: niet alleen de Ronde van Vlaanderen, maar ook de reuzenceder naast de kerk van Okegem. Het brengt een stoet van Ninovieters voor het voetlicht: zowel bekende (schrijver en politicus Paul De Mont) als onbekende (Arthur-Louis Scheerlinck uit Appelterre, soldaat van de Groote oorlog), helden van nu zoals Hansken den Belleman en van vroeger zoals de Aspelaarse kaartenmaker Philips De Dijn.
Oude Stoute Wijze Stad bevat zowel bekende gedichten als nieuw werk. “Ik ontdekte dat ik nog niet over elke deelgemeente een stadsgedicht had geschreven”, vertelt Willie. Aan dat mankement wordt in Oude Stoute Wijze Stad verholpen.
Meer dan poëzie
Sinds 2015 duldt Willie Verhegghe de stadsfotografen Els Huart, Niels Hemmeryckx, Liesbeth Renneboog en Sara Lamens als ‘stadskunstenaars’ aan zijn zijde. Samen met een keur van andere Ninoofse fotografen zorgen zij voor poëtische beelden bij Willies poëtische woorden. Op die manier wordt Oude Stoute Wijze Stad zoveel meer dan een poëzieboek.
Praktisch
- Oude Stoute Wijze Stad wordt voorgesteld op zondag 31 januari 2016 om 11 uur in het CC De Plomblom, Graanmarkt 14, Ninove. Theaterlegende Chris Lomme grasduint in het werk en leest ‘stoute’ stadsgedichten voor. Alamaris (Jan, Charles en Laurens Maris) speelt ‘oude wijze’ muziek.
- Oude Stoute Wijze Stad is te koop aan 10 euro bij de dienst cultuur & evenementen in het oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6 in Ninove.
Willie Verhegghe is beschikbaar voor een interview vooraf. Je kunt hem contacteren via willie.verhegghe@skynet.be of 054 338263.
In primeur, en als smaakmaker voor Oude Stoute Wijze Stad, een nieuw stadsgedicht:
NEIGEM EN ZIJN BOS
In hectaren het kakkenestje van Ninove
maar groot in zijn daden van bedevaart en bos,
de kapel van Bevingen brandt witwassen kaarsen
ten hemel en leunt met bakstenen schouders
devoot tegen de donkere flanken van het bos aan.
Het bos waar de nacht zijn uilen voedt en
een amoureuze vos de valse passie preekt
in de fluisterstemmen van verliefden
die gul en gulzig alles aan mekaar beloven
tot de slijtage van de tijd hen tot de orde roept en
de vrouw zich tooit met geveinsde kleine maagdenpalm
terwijl haar driftige minnaar voor wilde kamperfoelie
zwak en kleintjes door de knieën gaat.
Hoor hoe de buizerd roept, zie zijn vleugels
die aan het vlerken van kleine engelen doen denken.
In de puntige schaduw van de Margarethakerk
rust een mooie jongen uit van deze wereld,
hier vrees en koester ik de veel te jonge dood
die goede vrienden tot een bloedend hart en
nooit helemaal verwerkt verdriet heeft omgevormd.
Meer info? Dienst cultuur, 054 31 32 87, cultuur@ninove.be