NINOVE - Paul Cieters, meester Cieters, is overleden
Een eresaluut is hier op zijn plaats. Maar hoe breng je onder woorden hoeveel hij voor zijn gemeenschap heeft betekend? Hij is immers een deel van de levende geschiedenis van Ninove en omstreken, geschiedenis waaraan hij veel heeft meegeschreven.
In de eerste plaats als onderwijzer, meester, in de basisschool van het Sint-Aloysiuscollege. Letterlijk honderden kinderen hebben bij hem op de schoolbanken gezeten en er de eerste aarzelende stappen in taal en cultuur gezet. Het was opvallend hoe hij bij het zien van deze of gene volwassene onmiddellijk diens naam kon noemen. En meestal volgden daar nog een situering van de familie en een resem anekdotes op; zomaar uit het blote maar ijzersterke geheugen.
Paul was daarnaast en tegelijk ook de plaatselijke verslaggever-fotograaf voor Het Volk en Het Gouden Blad en ook de Denderklok. Media waarin hij nauwgezet en soms met een uitgesproken mening verslag uitbracht van de va-et-vient van Ninove en omstreken op politiek, maatschappelijk en cultureel vlak. Hij stond aan de wieg van de Ninoofse Perskring, waarvan hij de eerste voorzitter was.
En ook weer daarnaast en tegelijk was Paul regisseur (en af en toe acteur) in de plaatselijke toneelgezelschappen zoals Hand in Hand uit Denderhoutem en De Ware Vrienden uit Denderwindeke. Wellicht is dit wat hij het liefste deed: amateur-acteurs de liefde voor het toneel bijbrengen, het beste uit henzelf weten te halen en dit voor een volle zaal brengen. Want volle zalen trok hij met zijn opvoeringen: vaak gezellige stukken waar de gulle lach en de vluchtige traan nooit ver weg waren. Maar af en toe waagde hij zich ook aan het zwaardere genre. Velen zullen zich de magistrale opvoeringen herinneren van ’Het gezin van Pamel’ in het historische kader van het hof ter Vreckom, waarin Paul niet alleen de regie voerde maar ook een onverzettelijke boer Van Pamel in al zijn tragiek en opgekropte colère neerzette. Onvergetelijk.
Paul Cieters heeft voor dit alles erkenning gekregen, officieel ja, maar ook en vooral vanwege de gewone man en vrouw die met ontzag opkeken naar die ranke en streng uitziende man met het onafscheidelijke sigaartje tussen de lippen.