NINOVE - De Eindejaarstocht van Wandelclub De Marktrotters uit HERNE

NINOVE - De Eindejaarstocht van Wandelclub De Marktrotters uit HERNE

Eindejaarstochten_15-12-15
 

De Eindejaarstocht van Wandelclub De Marktrotters uit Herne vindt zoals steeds plaats op de derde zondag van de maand december, voor 2019 is dit op 15 december. Alhoewel aanvankelijk werd gekozen en vermeld om te starten te Meerbeke, trefcentrum De Linde, wordt het Hartencollege te Ninove de vertrekplaats.

 

Om de wielerliefhebbers ten vriend te houden : van de vroegere aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen verhuizen we naar de huidige aankomstplaats van de Omloop Het Nieuwsblad.

 

Behalve haar carnaval, een belangrijk wielerverleden, druk besproken recente verkiezingen heeft de stad van de wortelkrabbers, samen met zijn 11 deelgemeenten en ongeveer 38.000 inwoners, nog  veel meer te bieden.

 

Van waar Wortelkrabbers : in een ver verleden wilden de Aalsterse ajuinen Ninove binnenvallen, de Kaffeegieters (andere spotnaam voor Ninovieters) zouden hun stadspoorten sluiten ware het niet dat de grendel onvindbaar was. Deze werd in allerijl vervangen door een wortel. Een hongerige ezel at de wortel echter op, waardoor de stadspoorten openstonden voor de vijand.

Jaarlijks vindt, op carnavalmaandag, de Gouden Wortelworp plaats.

 

De deelnemers aan de kortste afstand (4km) en de langste afstand (voor de 22 km als opwarmer) maken een trip binnen de stadsmuren, vertoeven even langs de oevers van de Dender en ontdekken verder een groot deel van de Ninoofse bezienswaardigheden zoals : de Koepoort, de Abdijkerk met zijn Abdijpoort, zijn archeologische site, de overblijfselen van de toegangspoort abdijbeluik, de Marathonlopers,' t Wortelmanneken, De Twijnster, Dingsken enz.

Uiteraard kunnen alle deelnemers deze stadslus toevoegen aan hun programma.

 

De deelnemers aan de 6 km volgen het stadspark en de oevers van de Dender om de Pollaarse en Meerbeekse velden in te duiken en via “de Nieuwe Kerk” terug het centrum op te zoeken.

 

De wandelaars van de 10, 15 en 22 km doen hetzelfde doch verkennen wat ruimer de landelijke omgeving van Pollare en Meerbeke en kunnen in Denderwindeke een rustpauze nemen in de Stedelijke bassischool Windekind.

 

Van hier uit vertrekken de plaatselijke lussen bestemd voor de langere afstanden van 15 en 22 km. Deze wandelaars kunnen dus nog wat meer genieten van deze rustige, landelijke omgeving met afstanden van 4 en 6,3 km, vooral deze laatste welke door het kleine Lieferinge loopt is een aanrader. Lieferinge mag immers trots zijn op zijn kasseide, zijn beschermde dorpskom met  het schilderachtige Onze-Lieve-Vrouwekerkje. Er wonen een 320 tal “Beddezekers” in deze op één na kleinste deelgemeente van Groot-Ninove. Het heet dat destijds alhier een kapel stond alwaar te bedevaart werd gegaan tegen bedplassen, vandaar… .

 

Genoeg verklapt over deze Eindejaarstocht(en), trek de wandelschoenen aan en kom genieten !

 

Voor wie toch nog meer wenst te weten over Ninove : voor deze gelegenheid zal de dienst Toerisme van de stad geopend zijn van 9 tot 19 uur, tevens zal men aldaar kennis kunnen maken met de stadsreuzen, hun namen verklappen we lekker niet. Deze dienst is gehuisvest in de vroegere Hospitaalkapel, Burchtstraat 44, op amper 100 meters van de startplaats. Alle deelnemers gaan langs dit gebouw en zijn er welkom, toegang gratis.

 

Deze tocht is tevens de laatste etappe voor het bekomen van de Cesarbier trofee.

 

Belangrijke info : 

Het adres van de startlocatie : Hartencollege Secundair, Onderwijslaan 4 te 9400 Ninove. Starten is mogelijk van 8 tot 15 uur, kinderen minder dan 12 jaar wandelen gratis, inschrijven is  wel verplicht.

 

Er is ruime parkeergelegenheid in de omgeving van de startplaats, tevens kunnen de wandelaars gebruik maken van de Colruytparking met ingang via de Centrumlaan, deze parking is gelegen op 500 meters van de startplaats.

 

Met de trein: NMBS station Ninove op 900 meters, ook met De Lijn zijn meerdere mogelijkheden.

 

Contact : Etienne Hemerijckx - 054 / 32.44.55 * 0473 / 69.72.17 etienne.hemerijckx1@telenet.be * www.marktrotters.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 21 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 06 okt 2020
Jacky Delcour | 02 okt 2020

archief