GALMAARDEN /GBERGEN - Plagiaat dorpsdichter meer dan duidelijk

C21

GALMAARDEN /GBERGEN - Plagiaat dorpsdichter meer dan duidelijk

Editiepajot_galmaarden_jan_heyvaert_foto_marc_colpaert__kopie_
Jan Heyvaert wilt geen gedicht op de muur. - Foto © Marc Colpaert
 

 De cultuurraad van Galmaarden zal tijdens de volgende vergadering een oordeel vellen, of er een gedicht van Karel De Pelsemaeker, zal geplaatst worden op de muur van het Baljuwhuis. Er bestaat ongenoegen omdat de dorpsdichter 2012 beschuldigd wordt van plagiaat. Ze gaan dit doen door het plagiaat dossier te bekijken, wij kregen al een voorproefje met een overgeschreven gedicht van Hendrik Conscience.

In 2012 werd Karel De Pelsemaeker uit Geraardsbergen uitgeroepen tot dorpsdichter van Galmaarden. Iedereen was tevreden dat de gemeente opnieuw een dorpsdichter had. “Hij was toen volgens ons één van de minst slechte dichters die hun werk instuurden, zodat hij dan ook de titel van dorpsdichter kreeg”, vertelde Elie Herregodts, die toen voorzitter was van de cultuurraad. Iets meer dan een jaar later barstte de bom, toen tal van mensen uit de cultuurraad en het gemeentebestuur, de nodige informatie toegespeeld kregen, waaruit moest blijken dat De Pelsemaeker op grote schaal plagiaat had gepleegd, bij het schrijven van talrijke gedichten. Er werd dan ook dadelijk beslist om geen gedicht van hem op de muur van het Baljuwhuis te plaatsen, naast de gedichten van de andere dorpsdichters. Eind vorig jaar echter nam het schepencollege van Galmaarden de beslissing om toch een gedicht van deze dorpsdichter te plaatsen. “Aangezien er geen officiële klacht werd ingediend, kunnen wij niet anders dan de normale weg volgen”, aldus schepen Ludo Persoons(CD&V). Daar waren heel wat  leden van de cultuurraad niet mee akkoord en lieten dit ook duidelijk horen op de vergadering. Daarom werd nu beslist dat bij de volgende cultuurraad - in de maand mei - de voorbeelden van het plagiaat van Karel De Pelsemaeker op tafel zullen gelegd worden. Op basis daarvan zullen de aanwezige leden oordelen of er een nieuwe vraag bij het college gaat ingediend worden om toch maar geen gedicht van Karel De Pelsemaeker op te hangen in de tuin van het Baljuwhuis. “Indien het college niet naar ons wilt luisteren dan zullen wij andere stappen ondernemen, om een gedicht van deze plagiaat zondaar, van de muur van het Baljuwhuis te weren”, aldus een strijdvaardige ex dorpsdichter Jan Heyvaert. “Wanneer men sommige gedichten van Karel vergelijkt met het origineel is het zeer duidelijk dat het hier duidelijk over plagiaat gaat. Het gaat zelfs zo ver dat hij zonder enige schroom gedichten kan onze grote dichter Hendrik Conscience zomaar gaat overschrijven”, aldus Heyvaert. Toen wij eerder aan Karel vroegen of het waar was, gaf hij toe dat hij soms wel eens een zinnetje uit een ander gedicht had genomen: “ Maar dat doet toch elke dichter wel eens, was toen zijn reactie.” Toen wij vandaag(gisteren,red.) nog een bijkomende reactie vroegen aan Karel wilde hij geen commentaar meer geven.

De Morgenstond (Hendrik Conscience)

Alles slaapt op de heide. De gevoelige planten houden hare bladeren nog toegevouwen; de bloemen hebben hare kelken nog gesloten, en schijnen als bezielde wezens, die, met  de oogen toe, in vergetelheid gedompeld liggen. Het is geen nacht meer, het is nog geen dag; zwart is de Westerkim en ondoordringbaar: de oosterkim, als een doorschijnende waterplas, kleurt zich met een twijfelachtig

Lenteland rond de Oudenberg (Karel De Pelsemaeker)

Alles rust op het platteland. De gevoelige planten houden hun bladeren nog toegevouwen; de bloemen hun kelken nog gesloten, en schijnen als bezielde wezens, die met gesloten ogen, in vergetelheid gedompeld liggen. Het is geen nacht meer en nog geen dag. Donder is de westenkim ondoordringbaar. De oostenkim, als een doorschijnende waterplas, kleurt zich met een twijfelachtig licht.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief