GERAARDSBERGEN - Opendeurweekend Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix v.z.w. - Overboelare

C21

GERAARDSBERGEN - Opendeurweekend Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix v.z.w. - Overboelare

Editiepajot_ingezonden_opendeur_zweefvliegcentrum_phoenix_project01-final-alt-web

Reeds voor de 19e maal richt het Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix v.z.w. haar opendeurweekend in. De zweefvliegclub stelt zich van bij haar oprichting tot doel de zweefvliegsport in al haar facetten betaalbaar en toegankelijk te maken voor het grote publiek. Getuige hiervan zijn de vele studenten en scholieren die we onder onze leden mogen rekenen. 

 

Zo worden er jaarlijks één of meerdere stages georganiseerd in binnen- en buitenland met als doel nieuwkomers te initiëren of diegenen die al wat ervaring hebben opgedaan te vervolmaken in het afstandsvliegen beter bekend als overlandvliegen. Hierbij is het de bedoeling dat men met een zweefvliegtuig een zo groot mogelijke afstand aflegt binnen een zo kort mogelijke tijd. Zo zijn tijdens het hoogseizoen vluchten van 200, 300 of 500km met vertrek vanuit Overboelare geen uitzondering. 

 

Tijdens zo een lange vlucht wordt het toestel dan uitsluitend in de lucht gehouden door de thermiek (opstijgende warme lucht) in combinatie met de behendigheid van de piloot. En behendig zijn onze piloten zeker. Enkele van onze piloten nemen ook dit jaar deel aan nationale en internationale wedstrijden waar zij regelmatig op het hoogste schavotje terechtkomen. Ook dit jaar zal één van onze piloten ons terug vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen. 

 

Onze leerling-piloten worden opgeleid door een team van gekwalificeerde en ervaren instructeurs die zowel de theoretische als praktische vlieglessen voor hun rekening nemen. Na verloop van tijd (meestal 1 à 2 vliegseizoenen) wanneer de leerling bekwaam wordt geacht, mag hij of zij de eerste solovlucht uitvoeren. Dit is voor ieder piloot, hoe ervaren ook, een onvergetelijk moment en een mijlpaal in eenieders vliegcarrière. 

 

Vanaf dat moment kan de “solovlieger” zich verder bekwamen en vervolmaken onder toezicht van het team van instructeurs tot wanneer hij of zij uiteindelijk het felbegeerde zweefvliegbrevet behaalt. Jaarlijks organiseren wij ook een zweefvliegkamp voor nieuwe, jonge en iets mindere jonge leden waarin zij intensief een week lang les krijgen. 

 

Tijdens het opendeurweekend dat doorgaat op zaterdag 8 en zondag 9 augustus organiseren we voor de 10de maal (simultaan) een Internationale Tailwheel Meet. Dit is een treffen van oldtimervliegtuigen (van het staartwiel-type) met deelnemers uit binnen- en buitenland. Aangezien het om de 10de maal gaat hebben wij dit jaar enkele verrassingen in petto voor ons publiek. 

 

We hebben er sinds enkele jaren voor gekozen om een peterschap voor deze Tailwheel Meet toe te kennen aan een persoon of vereniging die zich verdienstelijk maakt in de luchtvaart en op die manier als rolmodel kan fungeren voor jongeren die zich aangetrokken voelen tot de vliegerij en hier misschien later hun job van willen maken. 

 

Dit jaar is het de beurt aan de vereniging Wings of Memory uit Geraardsbergen. De vereniging ontstond uit een groep van mensen die sinds 1997 26 bergingen uitvoerden van in België neergestorte WWII oorlogsvliegtuigen. Zij vonden, jammer genoeg, dat er weinig gebeurde om de herinnering aan die dramatische gebeurtenissen voor de toekomst te bewaren. De oprichters van Wings Of Memory besloten dan ook de krachten te bundelen om te kijken wat de mogelijkheden waren om gesneuvelde bemanningen te eren. Zij doen dit door een monument op te richten of organiseren een herdenking in de regio Geraardsbergen-Lierde. Dit vraagt meestal jarenlang werk, opzoekingen en inzet. Hun opgegraven artefacten gingen naar diverse musea of dienden voor diverse restauratieprojecten van “warbirds” over gans de wereld. Er werden boeken geschreven over de verhalen achter de bergingen en zij slaagden er in om hun eerste monument op te richten in 1997. Dit ter ere voor een Halifax vliegtuig waarbij 3 vermiste vliegeniers alsnog een graf kregen. 

 

Het team van Wings Of Memory beschikt intussen over een uitgebreid netwerk aan contacten over gans de wereld die het hen mogelijk maakt familieleden van gesneuvelde bemanningen op te zoeken. Zij hebben de steun van veteranenverenigingen zoals de Royal Air Force Association, Britisch Legion, Vieilles Tiges en de Belgische Luchtcomponent om herdenkingen te organiseren. 

 

Ook zijn er onbreekbare banden gesmeed met familieleden van gevallen bemanningen in de UK, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada. Voor hen is het belangrijk te weten dat de dood van hun geliefden niet vergeten wordt. Intussen doen ook andere organisaties en personen beroep op de kennis en ervaring van het team om hun herdenking in goede banen te leiden. 

 

Op onze opendeurdag kan je een mooi staaltje van hun werk zien en een praatje slaan met de oprichters van deze mooie organisatie. 

 

Dit jaar verwachten we op onze Tailwheel Meet tal van klassiekers zoals de Piper Cub, Stinson, SV4, DH Chipmunck, Harvard T-6 enz. Door de prachtige ligging van ons vliegveld en de aangename sfeer die er heerst, krijgt de Tailwheel Meet een eigen reputatie tot ver buiten de landsgrenzen. Er hebben piloten uit Duitsland, Luxemburg, Nederland, Frankrijk, België en Engeland hun deelname reeds bevestigd. 

Ook nu wordt er opnieuw een heus WO2-kamp opgesteld op het vliegveld van Overboelare. Allerhande prachtig gerestaureerde voertuigen maken er hun opwachting. Ook zijn er meerdere re-enactementgroepen voorzien die dit kamp zo realistisch mogelijk maken. Zeker een bezoekje waard! 

 

De talrijke demonstratievluchten zweefvliegen zullen afgewisseld worden met het komen en gaan van deze prachtige oldtimervliegtuigen. Stuk voor stuk juweeltjes in de lucht. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om dit alles eens te kunnen bewonderen vanuit de lucht. De zweefvliegers staan immers paraat om de mensen te laten proeven van deze prachtige hobby aan de hand van initiatievluchten. Dit jaar kan er ook voor de eerste maal een initiatievlucht gedaan worden in een oude tweedekker. 

 

Tot slot is dit weekend permanent doorweven met allerlei randanimatie: een springkasteel, kindergrime en doorlopend BBQ. 

 

Zaterdagavond wordt afgesloten met live muziek en nadien is er een dansparty in de grote loods tot in de vroege uurtjes. 

 

Opendeurweekend Overboelare 

Zaterdag 8 (vanaf 12u) en zondag 9 augustus (vanaf 11u) 2015 

Veldekensdreef 8 

9500 Overboelare 

 

Een bezoek meer dan waard!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 aug 2015
Jimmy Godaert
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief