Politiezone GERAARDSBERGEN/Lierde werkt voortaan met vrijwilligers!
De politiezone Geraardsbergen/Lierde kan weldra rekenen op een aantal helpende handen. In het kader van diefstalpreventie en fietsprojecten worden geselecteerde vrijwilligers ingezet om advies te verlenen aan inwoners.
Begin september 2016 besliste de politiezone Geraardsbergen/Lierde om vrijwilligers in te zetten voor diefstalpreventie, fietsgravering en fietsprojecten. Er werd een infosessie georganiseerd en een oproep gelanceerd via de website en sociale media.
De interesse was groot en na een grondige screening werden uiteindelijk 20 vrijwilligers weerhouden. Deze groep van vrijwilligers is niet homogeen: aalde geselecteerden werden preventie, anderen voor fietsprojecten en/of fietsgrevering.ecten! sommigen werden specifiek geselecteerd voor diefstalpreventie, anderen voor fietsprojecten en/of fietsgravering. Bepaalde vrijwilligers combineren alle taken.
Binnen de noemer ‘fietsproject’ valt onder meer scholenbezoek, waarbij de vrijwilliger scholieren aan de hand van een uitgewerkt parcours leert omgaan met bepaalde verkeerssituaties. Ook nagaan of fietsen in orde zijn en hierover concreet advies verstrekken maken deel uit van dit project.
De specifiek geselecteerden voor diefstalpreventie zullen eerst een grondige opleiding volgen aan de provinciale politieschool (PIVO). Deze training bestaat uit 3 modules. Pas na het slagen voor alle modules, krijgen de vrijwilligers een brevet en officiële dienstkaart van Binnenlandse Zaken. Hierna kan hun eigenlijke taak beginnen, een taak die kadert in preventieve maatregelen ter voorkoming van woninginbraken: lezingen geven, gratis ‘tips en tricks’ leveren aan huis waarbij de nadruk niet zozeer ligt op geavanceerde elektronica maar eerder op bouwtechnisch gedrag. Onder het moto ‘de gelegenheid schept de dief’ zal de adviseur; zwakke en inbraakgevoelige punten van de woning blootleggen. te beperken. maatregelen ter voorkoming van wininginbraken met al zwakke en inbraakgevoelige punten van de woning blootleggen.
Op termijn kan er ook proactief worden gewerkt. Wanneer er bijvoorbeeld inbraken worden vastgesteld in een bepaalde omgeving, kunnen vrijwilligers mensen binnen deze regio specifiek gaan aanspreken.
Een projectleider en – coördinator zullen dit alles van dichtbij opvolgen en bijsturing geven waar nodig.
Het uiteindelijk doel van dit ganse project is uiteraard fietsers veiliger de straat opsturen, het risico op inbraak verkleinen en mogelijke schade beperken.