GERAARDSBERGEN - Innovatief onderwijs in Middenschool en KA!
De Middenschool en het Koninklijk Atheneum van Geraardsbergen zetten volgend schooljaar volop in op innovatieve onderwijsvormen.
1OK! flexibel leertraject – IT & NIEUWE MEDIA
In de Middenschool kunnen leerlingen uit de B-stroom terecht in de oriëntatieklas 1OK! waar elke leerling een individueel leertraject krijgt. Deze klas bestaat uit een gezamenlijke werkruimte met ergonomisch meubilair en een kleinere instructieruimte, gescheiden door een glazen wand. De algemene vakken worden geclusterd en drie leerkrachten staan in co-teaching voor de klas. Aan de hand van een weekschema bepaalt de leerling zelf wanneer en hoe lang hij aan een opdracht werkt. Afhankelijk van hun talenten schalen de leerlingen zichzelf in. Op basis daarvan vragen ze eventueel instructie.
In 1A kunnen de leerlingen kiezen voor de nieuwe optie IT & NIEUWE MEDIA, die 4 lesuren omvat. In de module mediawijsheid en apps worden thema’s zoals de geschiedenis en de toekomst van de technologie, sociale media, cyberpesten, Prezi, iMovie, Weebly, LearningApps, … behandeld. Word, Excel, Powerpoint, One Note, Moviemaker en Sway zijn enkele Office-onderdelen waarin de leerlingen zich zullen verdiepen. Daarnaast leren ze coderen met Scratch, Lego mindstorms, Kodu en Minecraft. Tevens wordt er aandacht besteed aan veilig internetgebruik.
Agoraklas en duaal werkplekleren
Ook het Koninklijk Atheneum wil inspelen op het feit dat elke leerling uniek is en eigen talenten heeft. In de nieuwe Agoraklas worden de leerlingen van 5 en 6 Humane Wetenschappen voorbereid op de competenties van de 21ste eeuw: probleemoplossend vermogen, samenwerking, creativiteit, zelfsturing, verantwoordelijkheid en digitale geletterdheid. De innovatieve Agora-aanpak wordt gekenmerkt door een aantal geclusterde vakken, waarbij de leerlingen via een weekplanning zelf beslissen wanneer ze aan welk vak werken. De leerling wordt opnieuw eigenaar van het eigen leren en dat motiveert! Via co-teaching is het bovendien mogelijk om waar nodig bijkomende uitleg te geven aan een kleinere groep.
De doelstellingen blijven dezelfde, iedere leerling moet van punt a naar punt b geraken. In de Agoraklas kan dat echter op eigen tempo. En raakt de leerling onderweg het spoor bijster? Dan is daar de leerkracht als coach, die op de rem kan duwen, het gaspedaal kan indrukken of een alternatieve route kan suggereren.
Daarnaast brengt het KA Geraardsbergen in het schooljaar 2017-2018 de schoolbank voor een deel naar de werkplek. Zo worden kennis en vaardigheden direct toepasbaar in de praktijk. Bovendien werkt leren in een echte werkomgeving motiverend, het zorgt voor variatie in de opleiding, het leert leerlingen noodzakelijke werkattitudes aan en ze kunnen werken met de modernste apparatuur.
Het duale werkplekleren zal toegepast worden in alle eindjaren van de derde graad BSO. Via blokstages zullen de leerlingen 8 weken ondergedompeld worden in een reële werkomgeving bij verschillende stagebedrijven.
De leerlingen komen terecht in een doorschuifsysteem waarbij ze elke periode een andere stageplaats krijgen toegewezen, zodat ze de diverse doelstellingen op de verschillende werkplekken kunnen bereiken. Want leren doen, doet leren!