KA GERAARDSBERGEN start met Duaal Leren

C21

KA GERAARDSBERGEN start met Duaal Leren

4ei-en-4sd-samen-bij-de-auto
 

Het KA Geraardsbergen heeft reeds lang een traditie met innovatieve onderwijsvormen en met intense samenwerking met verschillende regionale bedrijven. Daarom start de school in september 2017 met de proeftuin ‘schoolbank op de werkplek’, ook bekend onder de term ‘duaal leren’. Het project kan bijgevolg perfect geïntegreerd worden in de visie van de school.

 

Na een selectieronde en na erkenning vanuit het departement is het KA trots gedurende de volgende 2 schooljaren als één van de pilootscholen in Vlaanderen, zelfs de enige school in deze regio, het traject duaal leren te kunnen aanbieden in de afdelingen van 5 BSO elektrische installaties en schilderwerk en decoratie.

 

“De leerlingen vertoeven vanaf 1 september 2017 wekelijks minstens 20 uur op de werkplek.  Concreet betekent dit dat zij op maandag en dinsdag nieuwe technische competenties ontdekken op de werkvloer. De algemene vakken worden nog steeds op school onderwezen tijdens de 3 andere dagen. De traditionele examenperiodes in december en juni worden vervangen door telkens een tweewekelijkse periode op de werkplek. Gezien dit een onderwijzend project betreft, genieten de leerlingen uiteraard alle vakanties en andere vrije dagen. Ze ontvangen zelfs een leervergoeding als ze in het duale traject instappen”, licht TAC Chris Teirlinck toe.

 

Hiermee moet Vlaanderen aansluiting vinden bij onder meer Duitsland maar een volwaardig systeem van leren op de werkvloer, dat eruit bestaat een schoolcomponent en een werkplekcomponent inhoudelijk op elkaar af te stemmen. Bij duaal leren dient de werkgever de leerling nieuwe competenties aan te leren op de werkvloer, zij vergaren nieuwe kennis dus buiten de schoolmuren, dit in tegenstelling tot de huidige stagevormen, waarbij in de school aangeleerde vaardigheden dienen toegepast te worden op de werkvloer.

 

“Naar alle waarschijnlijkheid zal dit systeem ook na de proeftuin kunnen doorlopen gezien Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het systeem vanaf 1 september 2018 in heel Vlaanderen wil invoeren, maar wij springen nu al op de kar. Het maakt deel uit van het Masterplan voor de hervorming van het secundair onderwijs. Duaal leren moet ervoor zorgen dat minder leerlingen schoolmoe worden, zodat ze hun diploma humaniora kunnen behalen. Jongeren doen meer ervaring op in de ondernemingen, zodat ze goed voorbereid worden op de arbeidsmarkt. Elk talent van elke jongere dient optimaal benut te worden. Het systeem kent sinds jaren succes in landen zoals Nederland en Duitsland, waarom zou het dan hier in Vlaanderen niet kunnen aanslaan? Ook de bedrijfswereld staat te popelen om met de onderwijswereld de handen in mekaar te slaan voor de toekomst van onze jongeren. Hiermee zetten we onze slogan van School van de Toekomst nog meer kracht bij”.

 

Geïnteresseerde ouders en leerlingen zijn welkom op de infoavond Duaal Leren op donderdag 8 juni om 19.30 u in het KA Geraardsbergen.

 

De school wordt bij de uitwerking van het project ondersteund door de sector (Constructiv en VOLTA), Streekoverleg en Voka die allen ook aanwezig zullen zijn op dit infomoment.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief