Sociale moestuin in GERAARDSBERGEN uitgebreid

C21

Sociale moestuin in GERAARDSBERGEN uitgebreid

Foto-sociale-moestuin
 

Sociale moestuin breidt uit naar Volkstuinen

Het project Sociale Moestuin, een initiatief van de Welzijnsschakel ’t Steksken en het CAW, gaat naast het terrein rond het Peperkoekenhuisje een tweede perceel bewerken bij de Volkstuinen. ‘Die verse bio-groenten zijn bestemd voor de maandelijkse voedselbedeling en de Herverdeelwinkel’, zegt OCMW-voorzitter David Larmuseau. ‘Dit project is een schoolvoorbeeld van hoe je van onderuit bouwt aan een meer sociale, ecologische en leefbare stad.’

 

Meerwaarde in veelvoud

De Sociale Moestuin wordt stilaan een vertrouwd begrip in Geraardsbergen. Op het terrein van het ‘Peperkoekenhuisje’ in de Boelarestraat 23 in de volksbuurt De Weverij worden verse bio-groenten geteeld.

Omdat dit project verschillende doelen verwezenlijkt, wordt een meerwaarde in veelvoud tot stand. Vooreerst is er de activering van de buurtbewoners. Zij werken in open lucht en werken ook samen. De vele laagdrempelige sociale contacten halen hen uit hun isolement. Het werk in de tuin leert de deelnemers nieuwe zaken creëren, geven en delen.

 

Voortrekker ‘t Steksken

‘Het project wordt begeleid vanuit het CAW, maar de Welzijnsschakel ’t Steksken is de enthousiaste voortrekker’, zegt OCMW-voorzitter David Larmuseau. ‘Zo werd via een ‘crowdfundingsactie’ geld ingezameld voor de restauratie van de vervallen serre. ’

Naast de vaste deelnemersgroep van ’t Steksken vervoegden ook anderen dat initiatief: mensen vanuit Begeleid Wonen (WONOZO) en het OCMW. De oogst wordt gebruikt voor de ‘Soepbabbel’ van de Welzijnsschakel en de maandelijkse voedselbedeling. Maar het zijn de tuiniers zelf die nog het meeste genieten van hun verse biologisch geteelde groenten.

 

Uitbreiding naar de Volkstuinen

Het jaarverslag dat de OCMW-raad heeft goedgekeurd, belicht ook de plannen voor 2018. ‘Wegens het grote succes wordt een tweede locatie in gebruik genomen’, legt de OCMW-voorzitter uit. De deelnemers gaan op een terrein van de Volkstuinen groenten kweken voor de maandelijkse voedselbedeling en voor de Herverdeelwinkel die zijn deuren heeft geopend in het wijkcentrum De Poort. Verder zal werk worden gemaakt van een betere samenwerking met alle partners. Het doel is om nog een grotere mix van deelnemers te betrekken bij de werking. ‘Op die manier bouwen wij van onderuit aan een meer sociale, ecologische en leefbare stad’, besluit Larmuseau.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jun 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief