GERAARDSBERGEN - Museum en Archief van de Vlaamse Film, opent zijn deuren

C21

GERAARDSBERGEN - Museum en Archief van de Vlaamse Film, opent zijn deuren

Het-museum-en-archief-van-de-vlaamse-film-opent-er-zijn-deuren-in-oudenbergstad-e1535569060470
 

De Oudenbergstad is een museum rijker. Het MAVF, het Museum en Archief van de Vlaamse Film, opent er zijn deuren. ‘De Vlaamse film verwerft vanaf 1920 moeizaam een plaats naast de internationale producties’, zegt initiatiefnemer David Larmuseau, ‘maar zij is wel een unieke getuige van onze identiteit.’ Het nieuwe museum vult een leemte in omdat de Vlaamse film nergens aan bod komt.

 

De film groeit in de eerste helft van de 20ste eeuw wereldwijd uit tot de belangrijkste vorm van massacommunicatie. Pas met de opkomst van de televisie boet die aan belang in. Naast de massale invoer van eerst Franse en later Amerikaanse films komt in Vlaanderen vanaf 1920 een eigen filmproductie tot stand. Met de opkomst van de geluidsfilm komt de volksfilm tot bloei.

 

De eerste vleugel van het MAVF dat is ingericht op de eerste verdieping van de voormalige priorij van Hunnegem, schetst de ontwikkelingen tot het begin van de jaren 1960. De dood van Vanderheyden en Schoukens in 1961 betekent letterlijk het einde van de volksfilm, maar net op dat moment komt er een oplossing voor de knelpunten waarmee het Vlaamse filmbedrijf kampt. De overheid subsidieert films, het RITS leidt vakmensen op in de sector en de filmfestivals zorgen voor een ruimere erkenning en waardering.

 

De aankleding van de projectiezaal gebeurde met airtex of naadloos geprint fotobehang en permanent worden de eerste Vlaamse stille films en oorlogsjournaals geprojecteerd. Er staat een nog originele 16 mm montagetafel die werkt en verder evoceren camera’s, projectoren, affiches, folders en toegangstickets de wereld van de cinema. Tevens vind je er de nieuw ingerichte cinemazaal met 38 originele klapstoelen. Daar kunnende veertig Vlaamse volksfilms uit de periode 1920)1960 worden geprojecteerd.

 

Het MAVF wil rond Pasen volgend jaar een kamer inrichten over de natuurfilms van Marc Sleen en de weerslag daarvan op zijn stripverhalen. Het museum bezit ook de filmcamera’s van Sleen. ‘Maar de kers op de taart wordt de uitbouw van de tweede vleugel in 2019 en de derde vleugel in 2020’, zegt curator Koenraad De Wolf. ‘Die schetsen een beeld van de ontwikkelingen in de Vlaamse film gedurende de voorbije halve eeuw en er komen naast een vast gedeelte, jaarlijks wisselende thematentoonstellingen. ‘

 

Info via http://www.museahunnegem.be of bij curator De Wolf: Tel. 0498/08.81.61. en E-mail: koenraad.de.wolf1@telenet.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief