GERAARDSBERGEN - Bib gaat van start met voorleesproject voor anderstalige en kansarme gezinnen

C21

GERAARDSBERGEN - Bib gaat van start met voorleesproject voor anderstalige en kansarme gezinnen

Bib
 

De bibliotheek van Geraardsbergen wil kinderen tussen 4 en 8 jaar uit anderstalige en kansarme gezinnen het plezier van lezen, boeken en verhalen laten ontdekken. En wel door bij hen thuis voor te lezen. Het gaat om kinderen bij wie thuis geen leescultuur of boeken aanwezig zijn. Kinderen die risico lopen op leesachterstand.

 

“Kinderen aan wie op jonge leeftijd wordt voorgelezen, behalen later betere schoolresultaten, zo is al meermaals uit onderzoek gebleken. Hun taalgebruik en woordenschat zijn beter. Dat geldt zeker voor anderstalige kinderen. Dat is de reden waarom we dit initiatief genomen hebben”, zegt bibliothecaris Paul De Taeye. “Het is een uniek project dat vele steden ons benijden omdat je het enkel aantreft in grote bibs zoals Brussel, Gent… Het totaal aantal gezinnen die zich inschreven voor de voorleessessies is tot nu toe 15 (32 kinderen) en binnenkort starten 6 gezinnen (14 kinderen). Vrijwilligers zijn ook nog steeds welkom”.

Burgemeester Guido De Padt, tevens bevoegd voor Integratie: ”Het voorlezen thuis zal de taalontwikkeling van zowel de anderstalige kinderen als hun ouders ten goede komen, en daarmee ook hun integratie. Anderstaligen, die sowieso met taalachterstand kampen, hebben zeker baat bij voorlezen”.

 Bibliotheekmedewerkster Carine Claus, die het project begeleidt, benadrukt dat de nadruk niet ligt op het technisch leren lezen, maar op het leesplezier. “Gezellig samen genieten van een mooi verhaal, de fantasie haar werk laten doen, de creativiteit stimuleren – dat zijn de doelstellingen. Eens de leesmicrobe geplant, zullen die kinderen later uit zichzelf naar een boek grijpen”, zegt ze.

 

Het project is heel eenvoudig. Vrijwilligers gaan een achttal keer elke week bij de gezinnen thuis voorlezen. Dat doen ze met de moeder erbij. Die wordt daardoor gestimuleerd om nadien ook zelf te blijven voorlezen, want leescultuur thuis is de beste remedie tegen lees- en taalachterstand. Tevens gaat het gezin minstens één keer op bezoek in de bib, waar ze kennismaken met nog meer leuke boeken. En waarna de moeders hopelijk blijvend de bib bezoeken met hun kinderen.

 

Schepen van cultuur Kristin Vangeyte: “Onze bibliotheek speelt een actieve rol naar anderstaligen en kansarmen toe. Zo heeft de bib ook enkele leesgroepen voor anderstaligen, en rondleidingen voor nieuwkomers. Onze taal beheersen is en blijft immers onontbeerlijk voor goede schoolresultaten en voor een betere kans op werk.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 okt 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief