GERAARDSBERGEN - Freddy De Schuiteneer brengt hulde aan dappere oom en tante

C21

GERAARDSBERGEN - Freddy De Schuiteneer brengt hulde aan dappere oom en tante

224dwfront-w46freddy-de-schuiteneer-brengt-hulde-aan-dappere-oom-en-tante
 

Freddy De Schuiteneer pent 75 jaar na de feiten het verhaal neer van de verzetsstrijders Cesar De Schuiteneer en zijn echtgenote Zoë Foubert die in 1943 door de Duitsers werden opgepakt. Tijdens hun gevangenschap volgde er harde tijden voor het koppel . Hun neef brengt nu in een boek het relaas van de feiten.

 

Cesar en Zoë hadden een mooi leven . Ze baatten in de Gentsestraat het welgekende café Sportpaleis uit en beleefden veel plezier aan de opvoeding van hun kinderen, Eliane en Elvida. Maar toen de oorlog uitbrak werd dit geluk abrupt verstoord .

 

Cesar en Zoë keken niet lijdzaam toe toen de Duitse bezetter ook in de Oudenbergstad neerstreek. “Nonkel Cesar en tante Zoë vervoegden het verzet. Als partizanen hielpen ze onder andere mee aan de sabotage van spoorwegen. Tante Zoë was ook koerier” weet neef Freddy. “Op 30 mei 1943 werden ze opgepakt, samen met onder meer veldwachter Félicien Cauwel ook bekend als de sjampetter van den driejp, die op 30 november van dat jaar in Breendonck gefusilleerd werd door de Duitsers.”

 

Cesar De Schuiteneer en zijn echtgenote Zoë Foubert werden eveneens in Breendonk opgesloten waar ze tal van martelingen ondergingen. “Tantes haren werden uitgerukt, er werden brandende sigaretten op haar huid geduwd en ze werd gebrandmerkt met een gloeiende pook. Vele jaren latere waren de sporen van die martelingen nog te zien op haar lichaam.”

 

“Cesar werd na de helse tijd in Breendonk overgebracht naar de concentratiekampen en kwam onder meer in Dachau terecht waar hij een afscheidsbrief aan zijn vrouw schreef omdat hij dacht hij het niet zou overleven.” zegt Freddy.

 

Toen Cesar door de oprukkende Amerikaanse soldaten werd bevrijd, ging zijn lijdensweg nog steeds door . Hij bleef nog twee maanden opgesloten. Dit omdat hij door collaborateurs die hun hachje wilden redden valselijk beschuldigd werd. Uiteindelijk kwam alles goed en kon Cesar naar zijn thuishaven terugkeren, maar wel getekend voor het leven.

 

Omdat het koppel niet echt te koop met hun ervaringen als gevangen verzetsstrijders besloot  hun neef Freddy dat het tijd was om na 75 jaar na de gruwelijke feiten hun verhaal neer te schrijven, als ultiem eerbetoon.

 

Het boek Verzetsstrijders Tweede Wereldoorlog – met een bijlage over de concentratiekampen – deelt Freddy overigens gratis uit als zijn bijdrage aan de democratie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 nov 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief