Poolvossen na jaren van miserie eindelijk bij SOS Wilde Dieren in GERAARDSBERGEN

C21

Poolvossen na jaren van miserie eindelijk bij SOS Wilde Dieren in GERAARDSBERGEN

Editie_geraardsbergen_poolvos_1__kopie_
De poolvossen komen aan in Geraardsbergen. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_geraardsbergen_poolvos_2__kopie_
Medewerkers brengen de kooien met de beestjes naar hun nieuwe verblijfplaats.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_geraardsbergen_poolvos_3__kopie_
Filip was heel tevreden dat de beestjes nu een beter leven zullen hebben. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_geraardsbergen_poolvos_4__kopie_
Voor die beestjes was het heel erg aanpassen, een kippenvelmoment voor vele aanwezigen. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_geraardsbergen_poolvos_5__kopie_
Na een tijdje liepen de beestjes rond in hun nieuw verblijf. - Foto Marc Colpaert
 
Filip Berlengee, voorzitter van SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen, is een tevreden man, nu er plots 5 poolvossen in hun opvang zitten. "Ik ben vandaag heel blij dat we die beestjes een plaats kunnen aanbieden, die 600 keer groter is dan de plaats waar ze vroeger zaten. Wist je dat deze beestjes zelfs nog nooit op de echte grond gelopen hebben(ze zaten steeds in een kooi)", zegt Filip. Het was dan ook een zeer emotioneel moment - voor vele mensen - toen de dieren heel schuchter hun nieuwe thuis verkenden. Daar mogen deze vijf nu van hetzelfde gezin, samen hun oude dag slijten. Met dank aan vele mensen zoals Animal Rights, de Veldhoven Zoo en SOS Wilde Dieren.
 
In mei van dit jaar ontdekten onderzoekers van Animal Rights op een nertsenkwekerij in het Nederlandse Wilbertoord poolvossen die onder erbarmelijke omstandigheden zaten opgesloten. De dieren werden door Animal Rights in veiligheid gebracht en verbleven in quarantaine in de Zoo Veldhoven. Op vrijdag 13 november vertrokken de poolvossen eindelijk naar hun nieuwe, permanente thuis: SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen. “Maandenlang hebben we samen met SOS Wilde Dieren hard achter de schermen gewerkt om de vijf poolvossen een prachtige nieuwe thuis te kunnen geven. We zijn heel blij dat we deze dieren van een verschrikkelijk bestaan in krappe kooien konden redden,” zegt Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout.
 
 
 
 
Leven in erbarmelijke, krappe kooien
 
Het gedeelte van de bontfokkerij waar de vossen zaten, zag er oud en armoedig uit. De kooien waren smerig, klein en kaal. Er was geen enkele afleiding voor de dieren. “De meeste vossen hadden nog geen vierkante meter aan ruimte en leefden boven hun eigen uitwerpselen. De twee jongere dieren hadden uit frustratie hun eigen staart afgekloven en bij verschillende dieren waren de teennagels uitgegroeid,” legt Van Campenhout uit.
 
Al deze zaken vallen onder het onthouden van de nodige zorg en zijn een misdrijf of de dieren nu voor bont gehouden worden of als ‘huisdier’. Daarom diende Animal Rights in Nederland een handhavingsverzoek in, waarvan het beroep nog altijd loopt. 
 
 

Bedrijf intussen ‘geruimd’ 

In dezelfde batterijkooien, iets verderop, zaten ook nertsen. De nertsenfokkerij werd op 16 september besmet verklaard met Sars-Cov-2 en geruimd. “We weten niet of, als de vossen er dan nog hadden gezeten, zij de ruiming overleefd hadden. Mogelijk kropen ze door het oog van de naald,” zegt Van Campenhout.

 

 

Afgestaan aan Animal Rights

 

Op 25 mei, echter, stonden de eigenaren van de nertsenfarm (en voormalige vossenfarm) de vijf vossen officieel af aan Animal Rights. We brachten de vossen van Wilberoord naar Zoo Veldhoven. Een veilige locatie met meer vloeroppervlakte dan de dieren ooit gehad hebben en een nachthok met stro. 

 

 

Opnieuw leren lopen

 

Bij Zoo Veldhoven moesten de dieren van de NVWA een maand in quarantaine en konden ze aansterken en medische zorg krijgen. De nagels werden geknipt, ze kregen vaccinaties, een chip en paspoort. De mannetjes werden gecastreerd zodat ze straks hopelijk als één grote familie bij elkaar kunnen leven. De dieren leerden opnieuw lopen na een leven, van bijna 10 jaar voor de drie oudsten, op een vierkante meter draadgaas. De staarten groeiden weer aan en na de rui waren de vijf poolvossen onherkenbaar - in positieve zin - veranderd. De staf van Zoo Veldhoven was dagelijks urenlang in de weer met de revalidatie van de dieren en leerde de hen spelen met allerlei verrijkingsmateriaal. Animal Rights is Veldhoven Zoo zeer dankbaar voor de maandenlange fantastische, onbaatzuchtige zorg voor deze dieren.

 

Nieuwe thuis: SOS wilde dieren 

 

Ondertussen werkten de staf en vrijwilligers van Animal Rights hard om de poolvossen een nieuw thuis te geven bij SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen. Een bestaand verblijf van ruim 600 vierkante meter in een bosrijke omgeving werd er omgetoverd tot een leefomgeving waar deze vossen zich kunnen uitleven en de best mogelijke verzorging zullen krijgen. Daarom werd de bestaande omheining hersteld en verstevigd. We richtten ook speciale schuilplaatsen in voor de nieuwe bewoners. Alles hebben we in het werk gesteld om het leven van deze dieren er zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Animal Rights is SOS Wilde Dieren zeer dankbaar voor hun bereidheid om deze dieren op te nemen.   

Al het papierwerk voor zowel de Nederlandse als Belgische instanties werd in orde gebracht en op vrijdag 13 november kwamen de dieren eindelijk naar hun nieuwe thuis.

 

 

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 nov 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 30 apr 2021
Jimmy GODAERT | 28 apr 2021

archief