GALM/GBERGEN - Wij gaan naar minstens een verdubbeling qua kosten voor het afval

GALM/GBERGEN - Wij gaan naar minstens een verdubbeling qua kosten voor het afval

Editiepajot_gooik_afval__kopie_
Hopelijk zorgt het nieuwe systeem niet voor meer sluikstorten. Illustratiebeeld Marc Colpaert
 
Vanaf april 2021 wordt in Galmaarden en Geraardsbergen, samen met nog enkele andere gemeenten, het afval opgehaald niet in gele zakken, maar in containers. ILvA stuurde ondertussen een infofolder rond met meer informatie. Wij hebben dit even voor u bekeken en stellen vast, dat de prijs voor het afval meer dan verdubbeld. Protesteren tegen deze manier van werken heeft niet veel zin, want ondertussen hebben al 15 gemeentebesturen deze nieuwe werkwijze goedgekeurd. Voor wat betreft de inwoners van Galmaarden, die zullen nog steeds de milieubelasting van 40 euro moeten betalen. In Geraardsbergen moeten dan nog tal van mensen een slot voorzien op hun container.
 
 
Zopas stuurde ILvA een brief naar de inwoners van Galmaarden met meer uitleg over hun nieuwe aanpak, voor het ophalen van afval en vooral wat dit ons gaat kosten. Vergeet die gele zakken van 1,5 euro het stuk, vanaf april moet u een container voor restafval buiten zetten, van 40 l, 140 l of 240 l. De inzamelkost is tweeledig: je moet eerst een vaste aanbiedingskost per container betalen. In mensentaal betekent dit, telkens wanneer de vrachtwagen van ILvA uw container leeg maakt, zal u telkens 0,25 euro of 0,50 euro voor een 240 l worden aangerekend. Daarnaast wordt nog eens 0,25 euro per kg restfractie, die in de container zit aangerekend door Ilva.
 
ILvA geeft in haar brochure een mooi voorbeeld van wat de kosten zijn. Wij hebben het voor u ook even bekeken: stel u zet vandaag twee gele vuilniszakken buiten van elk 15 kg voor ophaling. Dit kost u tweemaal de prijs van de afvalzak (1,5euro) dus 3 euro. Maar met het nieuwe systeem moet u dus al uw restafval in een container gooien. Volgens ILvA kan u in een container van 140 liter, 28 kg in kwijt. Dat is in principe, twee kg minder dan wat u vandaag in de twee gele vuilniszakken mag deponeren, maar daar vallen we niet over. Laten wij even de berekening maken: U zet dus uw volle container met 28 kg buiten. Deze wordt opgehaald door ILvA. U zal betalen: de aanbiedingskost van 0,25 euro en daarnaast 28 x 0,25 of samen is dit dus 7,25 euro, per volle container van 140 liter. Voor die prijs had u bijna 5 gele vuilniszakken in het vorige systeem!!!!  U sorteert goed en gooit slechts 15 kg in uw container dan gaat de prijs naar beneden van 7,25 naar 4 euro (met het andere systeem had u maar 1 vuilniszak nodig aan 1,5 euro).
 
Conclusie ook hier spreekt men over meer dan een verdubbeling van de prijs. En om u dag helemaal goed te maken, ook de prijzen in de containerparken van ILvA gaan flink de hoogte in!  Het principe 'De vervuiler betaalt' wordt hier serieus doorgerekend aan de bewoners. Voorzien ze ook maatregelen om sluikstorten te voorkomen? Anders wordt het principe 'De  vervuiler betaalt' dweilen met de kraan open.
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 dec 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 01 jan 2021

archief