Nog in het voorjaar de eerste fietsstraat in GERAARDSBERGEN?

C21

Nog in het voorjaar de eerste fietsstraat in GERAARDSBERGEN?

Geraardsbergen_stadhuis
Geraardsbergen krijgt zijn eerste fietsstraat. - Foto Marc Colpaert
 
Colpaert_gooik_fietsstraat_1__kopie__li
Een voorbeeld van een fietsstraat in Gooik. - Foto Marc Colpaert
 
De stad Geraardsbergen krijgt straks hun eerste fietsstraat op hun grondgebied, waar de fietser heer en meester is. Met andere woorden, als er een fietser in die straat aan het rijden is, dan mag een bestuurder van een wagen in principe de fietser niet inhalen en niet voorbijrijden.
 
 
Na een eerder bezwaar van Fietscampagne vzw tegen het bouwplan van KSV, omdat er niet voldoende werd voorzien in veilige bereikbaarheid van het sportterrein voor fietsers, volgden enkele constructieve overlegmomenten. Daaruit kwamen belangrijke voorwaarden voor de vergunning van het nieuwe bouwplan.
 
Het belangrijkste resultaat is dat de Molendreef, op kosten van KSV, zal worden ingericht als fietsstraat. De Molendreef wordt daarmee de eerste fietsstraat van Geraardsbergen. Het inrichten van de Molendreef als fietsstraat werd tevens als voorwaarde voor de vergunning opgelegd door het stadsbestuur van Geraardsbergen. Waarmee het lokale bestuur het belang van fietsvriendelijker verkeer bevestigt.
 
Wat is een fietsstraat?
 
In een fietsstraat mogen fietsers de volledige breedte van de rijbaan (eenrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (tweerichtingsverkeer) gebruiken. Gemotoriseerde voertuigen mogen fietsers niet inhalen en maximum 30 kilometer per uur rijden. Het begin en einde van een fietsstraat wordt aangeduid met blauwe aan-wijzingsborden en een logo op het wegdek. Verschillende gemeenten maken het asfalt van de fietsstraat rood.
 
Daarmee zou de Molendreef de eerste fietsstraat van Geraardsbergen zijn. Opvallend is dat ook het lokaal beleid hier meerwaarde in ziet en dat bevestigt in de opgelegde voorwaarde. De realisatie kan een belangrijke stap zijn in het fietsvriendelijker maken van de lokale wegen en bijhorende mentaliteit in Geraardsbergen. En het kan ook een aanzet zijn om meer in te zetten op veiliger fietsmobiliteit in en rond de stad. De inrichting als fietsstraat zou nog vóór de start van de verbouwing van KSV gebeuren. Als alles goed gaat, zou dat al in dit voorjaar kunnen.
 
Auto-minderen
 
Een daarbij aansluitende voorwaarde, eveneens opgelegd door het stadsbestuur, is dat KSV maximaal moet inzetten om gemotoriseerd verkeer in te perken. KSV zou daarvoor stimulerende acties voor sporters en bezoekers opzetten. De voetbalclub wil ook doorwegen om de naburige vroegere trambaan in te richten voor fietsers en stappers: die vroegere tramweg degelijk ingericht als autovrije trage weg kan meer mensen, jong en oud, stimuleren in het auto-minderen.
 
Ook Rebus vzw onderschrijft de resultaten. De verschuiving naar fietsstraat sluit aan bij hun eerder voorstel om rustiger straten als fietsstraten te ontwikkelen tussen de stad en de dorpen. Dan blijven fietsers, stappers en mensen met een rolwagen weg van drukke tweevaksbanen zonder (veilige) uitrusting voor deze weggebruikers. Naar een buitensportterrein zou fietsen, stappen en rollen een vanzelfsprekende mogelijkheid moeten worden, is hun terechte stelling. Bovendien zou de trage weg langs de voormalige trambaan een rechtstreekse, autovrije toegang tot het sportterrein kunnen verzorgen.
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jan 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief