Ambitieus fietsbeleidsplan is belangrijke stap vooruit om GERAARDSBERGEN fietsvriendelijker te maken
Op de gemeenteraad van 25 mei 2021 werd het eerste fietsbeleidsplan van Geraardsbergen goedgekeurd. Het plan bevat liefst 73 verschillende acties om Geraardsbergen fietsvriendelijker te maken, en dus ook veiliger, gezonder, comfortabeler en toegankelijker. Het lokaal bestuur werkte dit beleidsplan samen met heel wat partners en belanghebbenden uit. Belangrijk: het document is geen eindpunt maar net de start van een betere fietstoekomst voor onze stad.
5 doelstellingen en 73 acties
Het lokaal bestuur trekt in deze beleidsperiode (2020-2025) volop de kaart van de fiets. De fiets moet hét verplaatsingsmiddel worden voor korte afstanden. Niet enkel voor de positieve impact op het klimaat maar ook voor de verkeersleefbaarheid in de stad en de deelgemeenten.
“Geraardsbergen is al lang gekend als een ‘wielerstad’ maar we willen nu ook graag een echte ‘fietsstad’ worden. Een stad waar het aangenaam en veilig is om je te verplaatsen met de fiets. Fietsen is gezond, snel en goed voor het klimaat. Bovendien vermindert het files, is het goedkoper dan gemotoriseerd vervoer én laat het makkelijk sociaal contact toe,” zegt schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont.
Het fietsbeleidsplan omvat 73 acties die onderverdeeld zijn in 5 ambitieuze doelstellingen om Geraardsbergen fietsvriendelijker te maken: Iedereen gezond (acties rond gezondheid), iedereen op de fiets (acties rond toegankelijkheid), iedereen veilig op de fiets (acties rond veiligheid), iedereen combimobiel (acties rond het combineren van mobiliteit, bv. de fiets gecombineerd met openbaar vervoer) en iedereen comfortabel met de fiets van en naar Geraardsbergen (acties in het kader van een fietsnetwerk en de fietsomgeving)
Participatieve aanpak
Het plan kwam tot stand in overleg met en dankzij de input van de leden van de projectstuurgroep van het mobiliteitsplan, de Fietsersbond, de lokale politie, belangenverenigingen, adviesraden, het handelscentrum, dorpsraden, inwoners en fietsliefhebbers. Deze participatieve benadering laat toe een gedragen plan voor te leggen dat een antwoord kan geven op acute vragen. Ook bij de uitvoering van het beleidsplan staat samenwerking centraal: het plan omhelst verschillende beleidsdomeinen en vormt de basis voor de algemene mobiliteitsvisie.
Van plan naar actie
Het fietsbeleidsplan is geen eindpunt, wel een eerste leidraad om van Geraardsbergen een echte fietsstad te maken. Voordat we daar zijn is er nog heel wat werk aan de winkel en moeten we een aantal bouwstenen bij elkaar leggen. Want een functionele fietser heeft vaak andere verwachtingen dan een recreatieve fietser.
Het fietsbeleidsplan bevat een stroomdiagram waarbij we streven naar een aantrekkelijk fietsnetwerk dat focust op verbindingen naar scholen, attractiepolen en verbindingen tussen de deelgemeenten en het stadscentrum. Dit stroomdiagram is het kader voor de aanleg van fietsinfrastructuur zoals fietsstraten, fietspaden of fietssuggestiestroken in het centrum en de deelgemeenten.
“Laten we allemaal - fietsers, verenigingen en bestuur - de handen in elkaar slaan om van Geraardsbergen een stad te maken waarin we ons veilig, vaak en graag met de fiets verplaatsen. Hoe fijn zou het niet zijn dat Geraardsbergen binnen enkele jaren een stad is waar voetgangers, fietsers en auto’s in harmonie zijn?,” geeft schepen Van Trimpont mee.
Door termijnen en indicatoren te koppelen aan de verschillende acties kan het plan geëvalueerd en - waar nodig – bijgestuurd worden. Op regelmatige tijdstippen zal er ook over gerapporteerd worden.
Alle informatie en het volledige fietsbeleidsplan op www.geraardsbergen.be/geraardsbergenfietst.