TOLLEMBEEK - Urbanustochten van De Marktrotters door het Pajottenland

C21

TOLLEMBEEK - Urbanustochten van De Marktrotters door het Pajottenland

Editiepajot_galmaarden_urbanustochten__kopie_
Een foto van voor corona, dit jaar kan men niet even rusten in de zaal Willem Tell.- Foto Marc Colpaert
 
Het Bestuur van de Wandelclub De Marktrotters uit Herne organiseren op zondag 18 juli opnieuw hun Urbanustochten, die van start gaan in Tollembeek. Wandeltochten over volgende afstanden : 4 (toegankelijk voor rolwagens) – 6 – 10 – 15 – 22 en 32 km. Startplaats : Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Willem Tell, Hernestraat 5, 1570 Tollembeek. Starten kan tussen 7 & 15 uur. Laatste aankomsten voorzien om 18 uur
 
 
Wie Tollembeek zegt denkt aan Urbanus en wie weet ook aan de klassieke Urbanus - wandel - tochten intussen op zondag 18 juli 2021 aan hun 37ste uitgave toe. Mits in acht name van heel wat Corona verplichtingen zullen de wandelaars startend vanuit thuisbasis Tollembeek deze gemeente alsook hoofdgemeente Galmaarden en het Oostvlaamse Waarbeke, deelgemeente van Geraardsbergen, verkennen via o.a. ettelijke voet-, veld- en aardewegels. Deze landelijke dorpen liggen op een zakdoek in een heuvelend landschap en lenen zich uitstekend tot een sportieve en attractieve wandeluitdaging.
 
 
 
Al naargelang de keuze van afstand wordt aan de deelnemers onderweg het volgende voorgeschoteld :
 
In Tollembeek : Het bronzen beeld van stripfiguur Urbanus sinds 8 april 2008 te bewonderen op de parking nabij het centrum van Tollembeek; Het beeld van de kaatser in het centrum van Tollembeek bakermat van deze balsport en tevens de plaats waar kaatsers koning waren. Deze immens populaire balsport was destijds de aantrekkingspool bij uitstek voor duizenden kaatsliefhebbers.
 
In Galmaarden : Het gemeenschapscentrum Baljuwhuis, domein met prachtige tuinen, achteraan kabbelt de rivier de Mark. Aan de spoorwegstations van Tollembeek en Galmaarden (stopplaatsen op de lijn 123 Brussel - Denderleeuw) vind je nog subtiele verwijzingen onder de vorm van replica’s van een mijnlamp en mijnliften. Alvast een eerbetoon aan de vele fossemannen (mijnwerkers) die destijds in de Borinage (streek van Charleroi) het zwarte goud (steenkool) gingen opdelven.
 
In Waarbeke : Het hart van het eerste officieel erkende stiltegebied in Vlaanderen Dender-Mark, met vele straatjes, steegjes en pleintjes.
 
 
 
Verder kan men flaneren langs de oevers van de Mark met zijn kronkelend wandelpad, genieten van het stiltegebied Mark - Dender en bewonderen van al dan niet nog actieve (water)molens zoals de Wielantmolen (Vollezelestraat, Tollembeek); de Gemelingenmolen of Driscartmolen (Watermolenstraat, Galmaarden); de Heetveldemolen (Munkbaan, Galmaarden) en de Flietermolen, een stenen korenwindmolen gebouwd in 1780 (Flieterkouter, Tollembeek)
 
 
 
Deze editie is er één met een speciaal strikje want het klassieke organisatiepatroon is enigszins noodgedwongen gewijzigd. Zo zal er gewandeld worden zonder rustposten en zonder enige catering uitgaande van de organisator. De toegankelijkheid in de startzaal Willem Tell is beperkt tot inschrijven, een eventueel toiletbezoek en starten maar. Er is geen zitgelegenheid voorzien. Het heeft ooit allemaal anders gekund doch Corona gebiedt ons nog altijd deze aangepaste regels toe te passen. Toch durven wij de hoop uitspreken dat heel wat wandelaars aan deze editie zullen deelnemen en aldus kunnen genieten van de prachtige streek waarin deze klassieker binnen de wandelsport ook nu weer zijn verloop zal kennen. Info website www.marktrotters.be
 
 
 
 

  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jul 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief