GERAARDSBERGEN - Lokaal Bestuur Geraardsbergen krijgt 1,75 miljoen subsidie voor renovatie Abtenhuis

C21

GERAARDSBERGEN - Lokaal Bestuur Geraardsbergen krijgt 1,75 miljoen subsidie voor renovatie Abtenhuis

Subsidie_abtenhuis
Ingezonden foto
 
Lokaal Bestuur Geraardsbergen wil het Abtenhuis renoveren en diende daarvoor een subsidieaanvraag in bij de Vlaamse Overheid. Op dinsdag 13 december 2022 kwam Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele naar het Koetshuis om het lokaal bestuur te informeren dat een subsidie van 1,75 miljoen wordt toegekend. De renovatie van het historisch gebouw is voorzien in de periode 2024 – 2027.
Het lokaal bestuur diende in 2014 al een subsidieaanvraag in bij de Vlaamse Overheid voor de restauratie van het Abtenhuis. De aanvraag werd in 2015 gunstig geadviseerd door Onroerend Erfgoed maar de subsidie kon tot op heden niet worden toegekend. Daar komt nu verandering in. Het lokaal bestuur zal een subsidie van 1,75 miljoen euro ontvangen en kan hiermee een deel van de kosten van de restauratie dekken.
 
Renovatieproject
Het project heeft in een eerste fase vooral betrekking op de renovatie van het dak, het exterieur smeedwerk, het schrijnwerk, een groot deel van het interieur, de technieken en het plaatsen van een lift (gelijkvloers, eerste en tweede verdieping). De gelijkvloerse verdieping blijft momenteel in gebruik als restaurant. De zolder zou aangepakt worden in een eventuele latere fase.
Het Abtenhuis zal meerdere functies combineren. De historiek van de abdij wordt verteld en in beeld gebracht met de oorspronkelijke meubels, schilderijen en andere decoratie. In het toeristisch seizoen zullen de gerestaureerde salons op de eerste verdieping te bezichtigen zijn via geleide groepsbezoeken. Daarnaast zal het lokaal bestuur deze verdieping ook gebruiken voor ontvangsten en recepties.
 
De vertrekken op de tweede verdieping worden ingericht als conferentieruimtes, voorzien van de modernste technieken. Hier komt eveneens een beperkte keukenfaciliteit, alsook sanitair en vestiaires. De ruimtes op deze verdieping kunnen dan ook gebruikt worden voor salonconcerten, boekvoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen…
“We dromen er al jaren van om het Abtenhuis in al zijn glorie te restaureren. Met deze subsidie komt die droom nu dichterbij. We vinden het belangrijk dat dit prachtige gebouw opnieuw iets kan betekenen voor de Geraardsbergenaar. Daarom hielden we bij het indienen van het subsidiedossier rekening met een publieke invulling van de ruimtes”, zegt schepen van Erfgoed Ann Panis.
Het renovatiedossier wordt nu verder uitgewerkt en zou klaar zijn tegen eind 2023. In het voorjaar van 2024 kan dan de aanbesteding plaatsvinden en vervolgens de start van de werken. Rond 2027 zou de renovatie afgerond moeten zijn.
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 dec 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief