GERAARDSBERGEN - Actiecomite Stop Betonnering stelt dat plan watergevoelige openruimtegebieden wateroverlast niet oplost
Twee weken geleden, op 19 juli 2024 keurde de Vlaamse Regering een eerste reeks van 139 gebieden goed als watergevoelig openruimtegebied. De bedoeling is om de bestemming van deze percelen te wijzigen naar een openruimtefunctie. Met andere woorden, geen betonnering van deze openruimtegebieden. In Geraardsbergen gaat het om de percelen ‘Rood-Kruisstraat’ en ‘St.-Jozefsinstituut’. Voorzitter Filip Pletinckx van Stop Betonnering Geraardsbergen zegt: “Dit plan is met veel poeha aangekondigd, maar het blijkt een druppel op de gloeiende plaat te zijn. In heel Geraardsbergen gaat het maar om twee percelen die niet gebetonneerd worden. Terwijl In gans Geraardsbergen in de laatste decennia maar liefst 400.000m² betonoppervlakte werd toegevoegd.”
Johan Sirjacobs, bestuurslid van het actiecomité, vult aan: “in Moerbeke en Viane gaat het om 40.000m² betonnering in de laatste drie jaar. Het stadsbestuur wil de betonnering van die oppervlakte compenseren door 4.000m² Hemelwaterpark op het Moerbekeplein. Dat is maar een tiende van de verharde oppervlakte en dat zal onvoldoende zijn om het water in de bodem te laten insijpelen. Dus er komt nog meer wateroverlast. Bovendien is het krankzinnig om het regenwater via betonnen grachten naar het Hemelwaterpark in het dorpscentrum te leiden, zoals nu voorzien is. Dat zal de kans op wateroverlast in het dorpscentrum alleen maar vergroten.”.
Joeri Geeraerts van Stop Betonnering Geraardsbergen zegt: “Dit Hemelwaterproject werd op 1.325.000€ belastinggeld geraamd. Dat geld zou beter besteed kunnen worden aan sportinfrastructuur en ontspanningsruimtes, multifunctionele zalen, om maar een paar dingen te noemen die in de meeste deelgemeenten ontbreken. Nu wordt er zeer veel belastinggeld gebruikt voor waterinfrastructuur die noodzakelijk is om de problemen veroorzaakt door de grootschalige plannen van bouwpromotoren op te vangen. Waarom betalen de bouwpromotoren die infrastructuur niet? Want nu gaat de winst van de bouwprojecten naar de bouwpromotoren en worden de kosten van de infrastructuurwerken doorgeschoven naar de Geraardsbergse belastingbetaler…”
Filip Pletinckx vult aan: “Er is een reden waarom het stadsbestuur de burgers in de nabijheid niet informeert of raadpleegt. Als de mensen de details van deze plannen zouden kennen, zou er veel verzet komen. Maar het wordt stil gehouden om de mensen daarna voor voldongen feiten te kunnen stellen. Op het Moerbekeplein, naast het station, zou het Hemelwaterpark de huidige parkeercapaciteit met 110 plaatsen reduceren, van 171 naar 61 parkeerplaatsen. Denkt u dat de pendelaars of de omwonenden het daar mee eens zijn?”