Anonieme Bitcoins Zijn een Mythe

C21

Anonieme Bitcoins Zijn een Mythe

Image001-1
 

Wie denkt dat cryptovaluta de perfecte dekmantel vormen voor witwasserij, komt van een koude kermis thuis. Als er iets is wat wereldwijd wettelijk gereguleerd en gemonitord wordt, dan zijn het wel onze geldstromen. De Belastingdienst wil graag haar legitieme deel van onze inkomsten. En het geld dat met illegale praktijken werd verkregen mag niet onder de radar ontsnappen. Je mag er dus van uitgaan dat autoriteiten ervoor gezorgd hebben dat verzenders en ontvangers van geld altijd op te sporen zijn. En dat geldt ook voor virtueel geld.

 

Geen dekmantel voor illegale activiteiten

Een aanval met ransomware uitvoeren en het slachtoffer een grote som losgeld laten betalen in de vorm van bitcoins? Een plan dat genoemd is om te mislukken. Dat ondervonden ook de hackers die schuilgaan onder de naam ‘Darkside’. In mei 2021 voerden zij een aanval met gijzelsoftware uit op het Amerikaanse Colonial Pipeline. Ze slaagden erin om een paar dagen lang vier belangrijke oliepijpleidingen stil te leggen. De blokkade kon alleen opgeheven worden als het oliebedrijf losgeld betaalde ter hoogte van vijf miljoen dollar in cryptomunten. 

 

Dat deed het bedrijf en het leek erop dat de leden van Darkside voorlopig op hun lauweren konden rusten. Daarbij hadden ze niet gerekend op de voortvarendheid van zowel Colonial Pipeline als de nationale opsporingsautoriteiten. Colonial Pipeline maakte onverwijld melding van de aanval, waardoor de FBI onmiddellijk een onderzoek kon starten. Anderhalve maand later was de FBI erin geslaagd om 2,3 miljoen dollar terug te vorderen. Daarvoor was het niet eens nodig om de precieze identiteit van de daders te weten. Het enige wat de FBI nodig had, was het adres van de wallet om er beslag op te kunnen leggen.

 

Transparantie

Ben Weiss is CEO van CoinFlip, een ATM provider voor cryptovaluta. Volgens hem zou het zelfs ronduit stupide zijn om cryptovaluta te gebruiken voor illegale transacties.  De handel in cryptovaluta is zelfs transparanter dan die in reguliere betaalmiddelen. Een fysiek bankbiljet is veel moeilijker te traceren, tenzij je al op voorhand de serienummers registreert. Verder is het hebben van een pseudoniem iets heel anders dan anonimiteit. De activiteiten die je met je wallet uitvoert, zijn namelijk wél voor iedereen zichtbaar. En als je verschillende verdachte activiteiten bij elkaar optelt, kom je vrij eenvoudig uit bij een identificeerbaar individu.

Alle transacties worden namelijk bijgehouden op de zogenaamde ledger. Deze ledger of database kan door iedereen bekeken worden. Je ziet alleen het pseudoniem van degene die de transactie heeft gedaan. Maar uit het tijdstip, de frequentie en de hoogte van het bedrag valt veel informatie te halen. Als je weet dat Klaas op 24 juni een bedrag in bitcoin heeft overgemaakt aan bedrijf B, dan is het plaatje al snel compleet.

 

Identificatie

Voordat je kunt handelen in bitcoins of andere cryptovaluta, moet je ze eerst nog kopen. En bij de aankoop van je bitcoins heb je zonder twijfel een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs moeten overleggen. Ook deze informatie kan gewoon opgevraagd worden door autoriteiten die bijvoorbeeld een vermoeden van witwasserij willen onderzoeken.

 

Anoniem

Hoe kun je dan wel volledig anoniem blijven op het internet? Volledige online anonimiteit kan nooit gegarandeerd worden. Met het oog op de opsporing van strafbare feiten is dat maar goed ook. Niemand wil dat criminelen anoniem en onbeperkt hun slag kunnen slaan. Maar hoever mogen inbreuken op je privacy gaan als je helemaal niet van plan bent illegale praktijken te ondernemen? Om ongewenste meekijkers en onnodige volgers te weren kun je het best een VPN inschakelen. Met bijvoorbeeld de NordVPN coupon kun je tijdelijk heel voordelig een VPN-abonnement afsluiten.

Ben je vooral geïnteresseerd in hoe je zo anoniem mogelijk in cryptovaluta kunt handelen? Een manier is om ze zelf te mijnen. Dit is alleen lucratief als de opbrengsten je elektriciteitsrekening ruimschoots terugbetalen. Je kunt ook cash geld inwisselen voor bitcoins bij een Bitcoin ATM. Nadelen zijn dat je met een grote som geld op zak naar de ATM moet en gemiddeld 7,5% transactiekosten betaalt. Tot slot zou je nog uit kunnen wijken naar bijvoorbeeld Monero, Dash en Zcash.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2022
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 08 nov 2024
Redactie Editiepajot | 21 okt 2024
Redactie Editiepajot | 24 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Redactie Editiepajot | 13 sep 2024
Redactie Editiepajot | 13 sep 2024
Redactie Editiepajot | 04 jul 2024
Redactie Editiepajot | 26 apr 2024
Redactie Editiepajot | 09 apr 2024
Redactie Editiepajot | 20 feb 2024
Redactie Editiepajot | 22 jan 2024
Redactie Editiepajot | 13 nov 2023

archief