Is het vervuiling of is er sprake van blauwalgen in een beek in Galmaarden

C21

Is het vervuiling of is er sprake van blauwalgen in een beek in Galmaarden

20240717_163951__kopie_
Foto Marc Colpaert
 
Een bezorgde inwoonster van Galmaarden liet ons weten dat er in de velden van Galmaarden een gracht over een afstand van 25 meter was met een enorme vervuiling. Wij gingen even ter plaatse een kijkje nemen en konden vaststellen, dat het hier waarschijnlijk gaat over een natuurlijk verschijnsel, namelijk blauwalgen. Oorzaken zijn een te hoog gehalte aan voedingsstoffen (nutriënten) in het water, een hoge watertemperatuur en een gebrek aan stroming, waardoor de bacteriën lange tijd ter plaatse blijven. Daarom komen de blauwalgen vooral ’s zomers voor in stilstaand of traag stromend water. Katrien Smet van de VMM heeft nog geen melding ontvangen van blauwalgen en kan ons op basis van een foto ook niet bevestigen of het daadwerkelijk blauwalgen zijn. " Men zou moeten een staaltje nemen en dit onderzoeken om absoluut zeker van te zijn. Ze is wel verrast door onze vraag, want blauwalgen komen meestal voor nadat er lange tijd geen regen is gevallen en dat kan men moeilijk zeggen dat dit hier het geval is.
 
Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er cyanobacteriën of blauwalgen beginnen te bloeien. Ze vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier.
Blauwalgen komen zowel voor in zoet als in zout water en zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën. Hun wetenschappelijke naam is cyanobacteriën. Er zijn niet minder dan 2000 soorten en ze behoren tot de oudste levensvormen op aarde.
 
Wat ze wel met echte algen gemeen hebben, is hun vermogen om aan fotosynthese te doen. Bij fotosynthese wordt CO2 omgezet naar biomassa en zuurstof met behulp van zonlicht. Blauwalgen krijgen meestal pas aandacht als ze bloeien en een drijflaag vormen. Niet alle blauwalgen zijn toxisch, maar het overgrote deel is dat wel. Daarom is het belangrijk om elke drijflaag te melden.
 
 
Voor welke problemen zorgt blauwalgenbloei?
Drijvend aan het wateroppervlak vormt blauwalgenbloei een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water. Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er giftige stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Dus wie als wandelaar met zijn hond naast zo een groene beek loopt, laat dat beestje best niet drinken.
Via de mond, via de huid en bij inademing kunnen er bijhorende gezondheidsklachten ontstaan zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid en hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties en astma. Wij zullen de gemeente Galmaaren op de hoogte stellen van deze vervuiling.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jul 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief