HALLE - OCMW start met klusjesdienst

C21

HALLE - OCMW start met klusjesdienst

De_klus_1_gr_editiepqjot
 
De_klus_1_kl

Het Halse OCMW start met een klusjesdienst. De nieuwe boreling kreeg de toepasselijke naam ‘De Klus’. Het is een dienst waar elke inwoner van Halle beroep op kan doen. Het project loopt in samenwerking met groep Intro Vlaams-Brabant vzw en heeft een proefperiode van 6 maanden.

De Klus is vooral gericht om mensen zoals senioren, mindervaliden, langdurige ziekten of personen met een beperkt inkomen te helpen bij het klaren van kleine karweien. De klussen worden enkel uitgevoerd bij werken aan de eigenwoning, werken die ten laste vallen van de huurder of indien men de klus niet kan klaren omwille van lichamelijke, sociale en/of financiële toestand.
 
Welke soorten klussen kunnen uitgevoerd worden?
OCMW-voorzitter Marie-Rose Harnie: “Binnenshuis is dat behangen, schilderen, sanitaire klussen, kachel plaatsen en aansluiten, glas van een raampje vervangen, vloerbekleding vervangen of plaatsen, kleine metselwerken, ophangen van lampen, kleine elektriciteitswerken, aanpassing van woning in verband met toegankelijkheid, opruimen van zolder of kamer, enz.. Buitenshuis kan dat gaan van hulp bij verhuis tot vervoer naar containerpark of afspuiten van een oprit”.
 
Een klus kan men aanvragen via de al bestaande contactpersoon bij het OCMW of via de Woonwinkel Halle, Brusselsesteenweg 7 in Halle, tel 02/361 50 91 of deklus@ocmwhalle.be . De verantwoordelijke personen (zie kleine foto) zijn Katleen Evenepoel (hoofd departement Welzijn), Ineke Brems (coördinator woonwinkel) en Ken Dedobbeleer (technisch adviseur).
Na de aanvraag wordt de klus verwerkt en wordt er binnen de week contact opgenomen met de aanvrager. Er wordt een afspraak gemaakt om vooraf een prospectie uit te voeren voor de omvang van de werken. Deze prospectie kost 10 euro en dient onmiddellijk betaald te worden. Bij de uitvoering van de werken wordt de 10 euro in mindering gebracht. De vergoeding van de werken staat in verhouding tot het inkomen.
Voor de uitvoering van de werken is er de mogelijkheid dat men eerst zelf al het verbruiksmateriaal zoals verf, behangpapier, enz.. aankoopt.
 
Project Valveilige Woning
 
Met het project valveilige woning wil het OCMW streven naar meer toegankelijke Woningen zodat ouderen langer in hun huis kunnen blijven wonen. Een belangrijke partner hierbij is het toegankelijkheidsbureau. De medewerkers geven gratis advies over hoe men een woning valveilig kan maken en kan aanpassen waar nodig.
 
Marie-Rose Harnie: “Zij bereiken echter weinig publiek. Daarom werd met dit project een samenwerking uitgebouwd met de thuiszorg om een voet binnen te krijgen bij vooral de oudere inwoners van Halle. De medewerkers van de thuiszorg kregen een opleiding van het toegankelijkheidsbureau om screeningen te kunnen uitvoeren in de woningen van hun cliënten. Elke medewerker nam een checklist mee naar een woning en overliep verschillende vragen die peilden naar de veiligheid van de woning. Er werd vooral gekeken naar valgevaar”.
 
Uit deze screeningen kwamen heel wat zaken naar boven die aangepakt konden worden. Een deel kon al door toedoen van de thuiszorg aangepast worden, zoals de aankoop van antislipmatten. Voor andere, wat grotere aanpassingen, zal de klusjesdienst De Klus ingeschakeld worden.
Elke woning die valveilig wordt gemaakt, krijgt als beloning een affiche aan het raam. Via deze affiches wil het Halse OCMW het project ‘zichtbaar’ maken in de straat en elke burger van Halle sensibiliseren om hun woning zo veilig mogelijk te maken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jun 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief