HALLE/ DE RAND - Appel-perenwijn uit het Pajottenland erkend als streekproduct

C21

HALLE/ DE RAND - Appel-perenwijn uit het Pajottenland erkend als streekproduct

Streekproducten_gr_editiepajot
 
Streekproducten_kl_editiepajot

Vijf nieuwe producten krijgen het Vlaams herkenningslabel STREEKPRODUCT.BE toegekend. Eén er van is de appel-perenwijn uit het Pajottenland van Hallenaar Johny Sterck. Ook niet onbekend in het Pajottenland is de Brusselse bloempanch

Postelse harde abdijkaas, Avelgemse perentaart, Brusselse bloempanch, appel-perenwijn uit het Pajottenland en Piro uit de West-Vlaamse Scheldestreek. Een amalgaan van Vlaamse lekkernijen die het aantal erkende Vlaamse traditionele streekproducten op 81 brengt.
 
Bijzonder aan deze herkenningsronde is ondermeer de intrede van het eerste streekproduct uit Brussel. De Postelse abdij voert het eerste erkend streekproduct van een abdij aan. Opvallend is verder de actieve rol van lokale besturen om een traditioneel product van eigen bodem te laten erkennen. Zij zien het duidelijk als een manier om hun gemeente prominenter op de (toeristische) kaart te zetten.
 
Het pallet van de 81 erkende Vlaamse traditionele streekproducten is bijzonder rijk en divers. Op de vernieuwde website www.streekproduct.be is het eenvoudig de producten op te sporen en te lokaliseren. Een handig hulpmiddel om iedereen die van streekproducten houdt, dichter bij de bron te krijgen.
 
Appel-perenwijn uit het Pajottenland
Aangeboden als fruitwijn wit van appelen en peren door Streekproducten Centrum
Fruitwijnen zijn in de fruitstreken echte traditionele dranken. Menige boer had in zijn koele kelder een ton waarin hij het sap van eigen fruit vergiste. Meest voorkomend is de appelwijn, maar men moet spreken over appelwijn of cider. Eigenlijk staat appelwijn gelijk met cider, wij hebben echter de gewoonte om enkel de schuimende appelwijn cider te noemen.
In het Streekproducten Centrum te Halle maakt men traditionele appel-perenwijn met fruit uit het nabijgelegen Pajottenland. Door appels en peren te combineren krijgt men een niet zure fruitige wijn met een licht bittere afdronk.
 
Over zijn fruitwijnen Johny Sterck: “De fruitwijn is een van onze hoofdactiviteiten. Deze wordt vervaardigd uit zorgvuldig geselecteerde fruitsoorten uit het Pajottenland en de Zennevallei. De witte wijn wordt gemaakt van appelen, peren en dit zonder toevoeging van bewaarmiddelen en of smaak- en kleurstoffen. Er zijn 2 soorten witte wijn, namelijk een droge en een halfzoete. Deze laatste wordt aangezoet met onvergistbare suiker (sorbitol), en mag zonder risico gebruikt worden door diabetici Deze wijn leent zich uitstekend in visgerechten met zachte sauzen, en als ideale begeleider bij mosselen.Dit wijntje is een typische zomerwijn en komt het meest tot zijn recht op een zwoele zomeravond of bij een lekkere barbecue.. ”.
 
Meer info: Streekproducten Centrum, Poststraat 3A in 1500 Halle, tel. 02/361 31 90 of info@streekproductencentrum.be   en www.streekproductencentrum.be
 
Brusselse bloempanch
Bloempanch, “bufsteik mi rooite” of “cortelette van de Kongo” maakt ontegensprekelijk deel uit van het Brussels gastronomisch erfgoed.
Volksvoedsel bij uitstek, vraagt het toch enige behendigheid en stielkennis van de beenhouwer om een mooie bloempanch te creëren. Naast het varkensbloed spelen in de ambachtelijke bereiding gestoofde ui, boekweitbloem en spekvetteerlingen een belangrijke rol. Dit alles wordt afgevuld in rundereindzakken (blinde darm) waardoor men een serieuze pens krijgt van ongeveer 15 cm doorsnede. Vroeger vulde men ook varkensblazen wat in Brussel aanleiding geeft tot allerlei volksverhalen en zelfs de straatnaam “ Den bloempanchgang” in de Marollen. Meer leest men hierover op website van de “Orde van de Bloempanch”.
Beenhouwer Carlos Declerck nam het oude recept samen met de beenhouwerij over van de Brusselse beenhouwersfamilie Landuyt. Deze bloempanch kan koud met mosterd of warm gegeten worden met een saus van gebakken appels, ui, suiker en wijnazijn.
Meer info: Beenhouwerij Declerck-Cloetens, Veeweydestraat 4 in Anderlecht, tel 02/524 19 22 of carlos@dcquality.com  en www.dcquality.com .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief