HALLE/ HERNE/ GALMAARDEN/ SINT-PIETERS-LEEUW - Vier studenten maken toegankelijke wandelroute voor Halle

C21

HALLE/ HERNE/ GALMAARDEN/ SINT-PIETERS-LEEUW - Vier studenten maken toegankelijke wandelroute voor Halle

Editiepajot_wandeling_foto_merckx
 

Stefanie Cools (Herne), Heidi Devillé (Sint-Pieters-Leeuw), Laetitia Françoey (Sint-Pieters-Leeuw) en Lien Notaerts (Vollezele), vier laatste jaarsstudenten orthopedagogie aan de HUBrussel, kozen voor hun eindwerk het maken van een toegankelijke wandelroute in Halle voor personen met een beperking.

Dit deden zij onder begeleiding van Bea Paternot, diensthoofd van de dienst sociale projecten van Halle.

Zij hebben voor dit project gekozen omdat ze vorig jaar voor een ander project al kennis hadden gemaakt met Halle en de toegankelijkheid. Ze hebben toen gewerkt rond de parkeerplaatsen voor personen met een beperking in Halle. Toen werd een inventaris gemaakt met alle parkeerplaatsen voor personen met een beperking en de zaken die hierbij moesten aangepast worden. Dit afgewerkte document hebben ze naar het gemeentebestuur gestuurd.

WANDELROUTE
Dit jaar is hun project een toegankelijke wandelroute maken in Halle voor personen met een beperking.

Voor hun project werden zij vanuit de werkgroep toegankelijkheid gesteund. Deze werkgroep bestaat ook uit een aantal ervaringsdeskundigen. Van hen krijgen ze handige tips waar zij niet aan dachten. Het doel van de wandelroute is dat deze toegankelijk moet zijn voor iedereen. Hiermee bedoelen ze, voor personen in een rolwagen, personen met een beperking, oudere mensen, personen met een kinderwagen, kinderen, toeristen, … Een paar zaken die in de wandelroute moeten voorkomen om aan deze doelgroepen tegemoet te komen zijn: zitbanken, toegankelijke toiletten, toegankelijke parkeerplaatsen, een speeltuin, bezienswaardigheden, een beetje natuur. Op basis van deze gegevens en de theoretische achtergrond die ze hebben opgezocht, hebben ze een voorlopige wandelroute uitgestippeld. Ze zijn ze zelf gaan wandelen. Dan hebben ze nog kleine aanpassingen gedaan van het parcours. Nadien zijn ze de wandeling gaan maken met de ervaringsdeskundigen van de werkgroep toegankelijkheid. Dit om een beter zicht te krijgen op de knelpunten in de route. Hun reactie was zeer positief. Mits kleine aanpassingen is de wandelroute zeer toegankelijk.

KNELPUNTEN
Deze knelpunten hebben ze in een lijst opgenomen. Ook hebben ze lijsten gemaakt van bezienswaardigheden, zitbanken, cafés en restaurants die ze onderweg tegenkwamen. Hun wandeltraject is nu definitief.

De wandeling loopt over de volgende straten (tussen haakjes staan de knelpunten die zij ondervonden hebben: Oudstrijdersplein, Sint-Katharinavest, Vestingstraat, de Meiboom, Onderwijsstraat (onverzorgde ondergrond met een te smal voetpad en een paal in het midden, die doorgang verhindert), Dekenstraat, Brusselsesteenweg, Klinkaert, Cardijnstraat, Hoornstraat, Ninoofsesteenweg, Maandagmarkt (drempel), Basiliekstraat, Grote Markt, Cardijnstraat, Sint-Martinusweg (onoverbrugbare drempels), Possozplein (de ondergrond ligt niet stevig en onregelmatig en het stadsplan staat in het midden op het voetpad en verspert de doorgang), Senciestraat (zitbanken te laag en de leuning is te ver naar achter of niet aanwezig), Slingerweg (men moet over het fietspad en het is een druk kruispunt), Willamekaai (een onoverbrugbare drempel), Dijkstraat (een bloempot in het midden van de weg en een zebrapad is er nodig), Parklaan (ondergrond, zitbanken, drempel, ongelijk asfalt en ongelijke drempel), Basiliekstraat (drempel en er is een zebrapad nodig), Vuurkruisenstraat, Bergensesteenweg, Korte Vest en Volpestraat

Dit alles geven ze nu af aan de stad en nemen dan contact op met het toegankelijkheidsbureau om de wandeling te komen controleren. Nadat deze is goedgekeurd gaat de werkgroeptoegankelijkheid naar de cafés en restaurants die op de route liggen om deze aan te sporen om iets klein te doen om hun gebouw, menu, toilet, toegankelijk te maken.

ALGEMEEN
Algemeen kan gezegd worden dat de zitbanken op het parcours te laag en een te beperkte leuning hebben. De dringendste knelpunten zijn de onoverbrugbare drempels (op twee plaatsen). Als deze niet aangepast worden, kan men de wandeling onmogelijk (op een veilige manier) wandelen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief