Zonder Pastoor uit HALLE was de schat van Merkem niet gevonden

C21

Zonder Pastoor uit HALLE was de schat van Merkem niet gevonden

Cover_de_schat_van_merkem
De cover van het boek. Foto's Ingezonden
 
Img_4994
 
Jos_janssens
Jos Janssens. Foto's ingezonden
 

Dankzij één man uit Halle, namelijk pastoor Jozef Janssens, vond Karel Balduck, koster-juwelier, na vier jaar de schat terug die hij in 1914 in zijn tuin in Merkem (West-Vlaanderen) begroef. Karel en Jozef leerden elkaar kennen in Haringe, een dorp in West-Vlaanderen, en werden de beste vrienden. 

Dat is te lezen in ‘De schat van Merkem. Het waargebeurd verhaal van Karel Balduck in Wereldoorlog I’ van auteur en ex-journaliste Ann Driessen. Het is gebaseerd op het dagboek van Karel, overgrootvader van haar echtgenoot. Ze vond het verhaal te mooi om te laten liggen. Maar ze is nog op zoek naar meer informatie over onderpastoor of pastoor Jos of Jozef Janssens uit Halle. 

 

Jos en Karel 

Hoe leerden Karel en Jos elkaar kennen? Hoe komt het dat ze zulke goede vrienden werden? En wat had dat als gevolg? Dat is een uniek verhaal. Toen WO I uitbrak, had Karel Balduck schrik om alles te verliezen. Hij liet een zinken bak maken, stopte het vol juwelen - uurwerken, armbanden, ringen, bestek en waardevolle documenten - en hij begroef de kist in zijn tuin. Kort daarna moest hij met echtgenote Flavie en hun zeven kinderen vluchten. ‘Binnen enkele dagen ben ik hier terug’ dacht Karel. Neen, dat kon niet. Merkem lag aan het oorlogsfront, werd onherkenbaar platgebombardeerd. 

Vluchteling 

Na veel verdriet - dochter Paula sterft, twee zonen vertrekken naar Frankrijk - en rondzwerven, vond het gezin Balduck onderdak in Haringe op een boerderij van zijn schoonbroer. Toen hij in 1916 in die gemeente een huis kon huren, betekende dat een nieuwe start. Omdat hij ondervond hoe moeilijk het leven van een vluchteling is, gaf hij meer dan 20 vluchtelingen - aalmoezeniers, soldaten en burgers - de kans om in zijn huis te logeren. E.H. Van den Heuvel, onderpastoor Brussel, en E.H. Jozef Janssens, onderpastoor in Halle kregen bij hem een bed en veel meer. Zo werd Jos Janssens een heel goede vriend. Hij logeerde verschillende keren in Haringe en beschreef zijn bewondering voor de gastvrijheid van het gezin en zijn genegenheid in brieven. Karel en Jos voerden lange gesprekken. Karel vertelde hem natuurlijk van zijn kist, van zijn schat. Dat bleef niet zonder gevolg. 

De schat 

In 1918 raadde Janssens hem aan om zijn schat te gaan zoeken in Merkem. Hij drong aan het leger de toelating daarvoor te vragen. En hij bleef aandringen tot Karel uiteindelijk die toelating vroeg. Toen die er kwam, was Jos zijn grootste fan en supporter. Hij had willen meegaan om de schat te gaan zoeken, maar hij kon niet weg aan het front. En het wonder gebeurde: Karel trok, met 2 soldaten en 2 gendarmes, naar een totaal verwoest en onherkenbaar Merkem en... hij vond zijn schat! De details van die zoektocht leest u in het boek, alsook het verslag van Jos Janssens over het feest daarna. 

Informatie 

Het dagboek en de kist zijn in het bezit van de familie.
Hebt u meer informatie over E.J. Jozef Janssens? Graag een mail naar  boekenvanann@gmail.com. 

‘De schat van Merkem’, 112 blz., is een uitgave in eigen beheer en kost 15 euro, verzending inbegrepen. Bestellen kan bij de auteur of bij Skribis: https://www.skribis.be/nl/self- publishing/non-fictie/de-schat-van-merkem.html 

Voor meer informatie over het boek: https://hetproces.jimdo.com/boeken/de-schat-van- merkem/ 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 01 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024

archief