HALLE - Verkoop van Lamme Guich-stadion zorgt voor animatie
De goedkeuring van de aankoop in der minne van het Lamme Guich-stadion door het Halse stadsbestuur heeft tijdens de jongste gemeenteraad voor flink wat weerwerk gezorgd van Groen! en LDD.
In zitting van 3 maart besliste de gemeenteraad het voetbalplein aan te kopen voor de prijs van het schattingsverslag (262.000 euro) en dit onder de ontbindende voorwaarde dat met de opbrengst van deze verkoop een nieuwe tribune zou worden gebouwd. Met het oog hierop kregen zij ook nog een bijkomende premie van 100.000 euro. De tribune zelf wordt op 11 mei al leeggehaald en de volgende dag begint men met de afbraak. De bouw van de nieuwe tribune begint een week later.
Op uitdrukkelijk verzoek van de voorzitter van SK Halle werd het terrein verkocht aan de coöperatieve Koninklijke Halse Sportclub en deze moet het dan in erfpacht geven aan S K Halle.
“Waarom kunnen wij de erfpacht niet verlenen aan SK Halle?” was de eerste vraag van Fred Deryckere (Groen!)
Verder had hij ook vragen over de financiële toestand van de coöperatieve en vroeg hij zich af of ze wel kredietwaardig is om de tribune te bouwen.
Fred Deryckere: “En hoe zit het met de jeugd van S K Halle? Gaat die ooit voetballen op Lamme Guich of blijft het terrein alleen voorbehouden aan de eerste ploeg en de reserven?. De doorstroming van de jeugdploegen van Stroppen naar de professionelen op Lamme Guich is nooit groot geweest. En hoe zit het met de relatie coöperatieve en SK Halle en de jeugdploegen van SK Halle? Op dit ogenblik staat de voetbalvereniging K SK Halle voor meer dan 12.000 euro in het krijt bij de stad en dat al jaren lang. Onze stedelijke financiële dienst houdt stelselmatig de toelagen in die voorzien zijn voor de sportclub”.
Groen! vond ook dat de overheid de professionele competitie niet moet subsidiëren maar vooral de jeugdploegen.
“Het in erfpacht geven voor een symbolische euro zal ons budget en de meerjarenplanning in onevenwicht brengen en de bevolking zal in ieder geval hogere belastingen betalen”, zegde Deryckere tot slot van zijn betoog
Fiscale en juridische redenen
In dezelfde zin sprak ook Jan Vanspringel (LDD). Volgens Vanspringel is de verkoop aan de coöperatieve enkel en alleen om fiscale en juridische redenen. Hij vroeg de verkoop te herbekijken.
De reden dat men het terrein in erfpacht geven is volgens sportschepen Michel Bellemans, omdat bij een verhuur alle wijzigingen ten laste van de stad zullen vallen en dat men aan SK Halle dezelfde voorwaarden wil geven dan aan de andere Halse voetbalploeg
Bij een verhuur zou het de stad zijn die dan de tribune moet bouwen en dat zou volgens burgemeester Pieters veel duurder uitvallen dan wanneer men het een privé-firma kan laten bouwen.
Op de vraag van zowel Deyckere als Vanspringel of de stad nog andere clubs uit de nood zou helpen door hun infrastructuur aan te kopen en te verpachten voor 1 euro zegde zowel burgemeester Pieters als schepen Bellemans dat elke aanvraag zou onderzocht worden, maar dat er op dit ogenblik geen enkele aanvraag hiervoor is..
Vlaams manifest
Bij de goedkeuring van de ontwerpacte voor het erfpacht vroeg Wim Demuylder (Vlaams Belang) dat er in de overeenkomst gezet zou worden dat er moet rekening gehouden worden met het Vlaams Manifest en dat er alles in het Nederlands moet gebeuren. Dat hoort volgens Pieters niet thuis in een erfpacht overeenkomst.
Doordat S K Halle aangesloten is bij de sportraad zijn ze van daaruit al verplicht steeds het Nederlands te gebruiken bij wedstrijden en trainingen.
Een kleine verwelkoming in het Frans van Waalse ploegen moet volgens schepen Picalausa steeds kunnen. Ook de Nederlandstalige ploegen die in Wallonië moeten spelen krijgen steeds een kleine verwelkoming in het Nederlands.