Eerste steen van nieuwe brandweerkazerne HALLE gelegd



In aanwezigheid van o.a. minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt en provinciegouverneur Lodewijk De Witte werd in Halle de eerste steen gelegd van de nieuwe brandweerkazerne. De nieuwe brandweerkazerne komt tussen de Roggemanskaai en de Vanhamstraat. Zij is gelegen in de buurt van belangrijke verkeersaders en A-wegen, langs het kanaal en op een vlotte aanrijdroute naar de diverse industriezones van de stad.
Nadat een grote inspanning werd geleverd met het vernieuwen en moderniseren van het wagenpark, gevolgd door een reeks aanwervingen met het oog op het versterken van de permanentie in de kazerne, waren de gebouwen aan de beurt.
De oude brandweerkazerne heeft tot op heden nog steeds dat “iets” wat haar in brandweerkringen charmant maakt, want ze draagt een heel stuk geschiedenis mee. Ondertussen werd ze echter te klein en vele hulpvoertuigen kunnen niet meer op een correcte manier ondergebracht worden. Ook de accommodaties zijn ondertussen verouderd en er dient rekening gehouden met de forse expansie van het korps, door de stijging in werkdruk.
Gebouwd in 1962, werd haar huidige plaats gekozen omwille van de toenmalige strategische ligging in het stadscentrum. Vanzelfsprekend is dergelijke strategische keuze vandaag niet meer realistisch.
Het verkeer neemt zienderogen toe. Jaarlijks worden meer en meer voertuigen ingeschreven. Ook industriële risico’s hebben zich verplaatst naar de periferie van de bebouwde kom. Snelwegen en grote steenwegen met een betere ergonomie linken steden en gemeenten alsof ze op een steenworp van elkaar liggen.
Ook Halle ontsnapt hier niet aan, waardoor het voor het bestuur evident leek op zoek te gaan naar de meest geschikte terreinen voor de bouw van de nieuwe kazerne, met deze specifieke trends in het achterhoofd.
Gelegen in de buurt van belangrijke verkeersaders en A-wegen, langs het kanaal en op een vlotte aanrijdroute naar de diverse industriezones van de stad, genoot de site aan de Vanhamstraat de voorkeur.
De Halse brandweerkazerne zal tevens een toonbeeld van moderniteit zijn. Niet alleen architecturaal, maar ook technologisch. Moderne hulpverlening in de ruimste zin van het woord, noodzaakt het gebruik van aangepaste middelen, onder het toezicht van deskundig personeel in een veilige en aangename werkomgeving.
Die kernwoorden waren dan ook de leidraad doorheen het project dat een kostenplaatje draagt van 9.999.779,08 euro en klaar zal zijn in juli 2010.
PLANNEN
Er werd gekozen voor een brandweerkazerne die op de binnenkoer op gelijke hoogte met de Zenne komt te liggen. Het hele terrein moet één meter opgehoogd worden om overstromingen te voorkomen.
De binnenkoer wordt gevormd door een U-vormige schakel van gebouwen. Het hoofdgebouw is aan de Vanhamstraat en telt vier verdiepingen waarvan er één bijna volledig ondergronds komt te liggen. De bezoekers aan de brandweerkazerne komen via een loopbrug het gebouw binnen. De brandweerwagens verlaten de kazerne via de Roggemanskaai en moeten een grote hellingsbaan nemen. De brandweerlieden zelf bereiken de kazerne via de Vanhamstraat en vinden daar ook een parking voor hun wagens. Het gebouw waar de wagens van de brandweer gestald worden loopt evenwijdig met de Roggemanskaai.
Om de U-vorm volledig te maken komt er nog een klein gebouw, waar allerlei herstellingen kunnen uitgevoerd worden. Dit gebouw krijgt een groen dak.
De 3 gebouwen bestrijken een oppervlakte van 3.200 m2. Het terrein zelf heeft een oppervlakte van 13.000 m2, zodat er een perfecte verhouding is tussen de gebouwen, de groenvoorziening en het verharde gedeelte.