Wat brengt de Sint? 7 speelgoedtrends van 2022 volgens Dreamland

C21

Wat brengt de Sint? 7 speelgoedtrends van 2022 volgens Dreamland

Schermafbeelding_2022-11-07_om_11
 
Schermafbeelding_2022-11-07_om_11
LEGO Ferrari Daytona SP3
 

De Sint is in aantocht. Ieder kind telt af naar de leukste dag van het jaar en droomt van een mooi gevuld schoentje. Als dé speelgoedspecialist en marktleider in België houdt Dreamland de vinger steeds aan de pols. Ook dit jaar heeft Dreamland 7 opvallende sinterklaastrends gespot in speelgoedland.

Trend 1: Open-ended play: spelen zonder grenzen

Een opvallende nieuwkomer in speelgoedland is open-ended play. Dat is een vorm van spelen zonder regels of een duidelijk vooropgesteld doel. Kinderen ontdekken op deze manier hun eigen spel waarin ze hun fantasie en creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Open-ended speelgoed ziet er doorgaans eerder neutraal en tijdloos uit en is in die zin ook duurzaam, net doordat een kind er gedurende lange tijd mee kan blijven spelen. “Als speelgoedspecialist willen we open-ended play toegankelijk maken voor onze bestaande klanten en hier ook nieuwe klanten mee aantrekken. Spelenderwijs leren kinderen namelijk elke dag bij, en dit kan je eenvoudig extra stimuleren met open-ended play. We willen klanten met dit nieuwe aanbod ook inspireren om de creativiteit en verbeelding bij hun kinderen zoveel mogelijk te stimuleren. Want dat is exact waar de magie van Sint om draait: verbeelding de vrije loop laten,” zegt Bart Van Lierde, verantwoordelijke aankoop bij Dreamland.

 

Dreamland biedt daarom sinds kort enkele merken aan die inzetten op open-ended speelgoed. Zo heeft MOES een gevarieerd aanbod van dieren en vormen in schuimrubber. Kinderen kunnen ermee schommelen, erop balanceren of erover lopen en springen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De heldere kleuren en leuke ontwerpen van Fat Brain prikkelen de nieuwsgierigheid van kinderen. Het daagt hun verbeelding uit, inspireert en zorgt voor urenlang plezier met spelend leren. Een ontdekkingsreis die keer op keer een nieuwe weg kan volgen. Het speelgoed van Grimms en Grapat bestaat uit losse houten elementen die op verschillende manieren te gebruiken zijn en dus leuk zijn voor heel veel verschillende leeftijden.

En om het Sintbudget onder controle te houden, heeft Bart Van Lierde nog een goede tip: “Ook artikelen die niet noodzakelijk speelgoed zijn, kunnen een perfecte aanvulling zijn op het open-ended speelgoed. Zo wordt dit een budgetvriendelijk, duurzaam én ‘ver weg van schermpjes’ speelgoedalternatief."

Trend 2: Gemaakt van oude koelkasten en gerecycleerd materiaal

Steeds meer mensen kiezen bewust voor een duurzame en ecologisch verantwoorde levensstijl. Deze trend zet zich ook door in het speelgoed. Duurzaam speelgoed wint steeds meer terrein. Voorheen was de keuze beperkt tot speelgoed in natuurlijke materialen. Vandaag zijn de opties veel breder. “Niet alleen de duurzame materialen waarmee speelgoed gemaakt wordt, zijn steeds vaker van belang. We zien ook meer speelgoedfabrikanten die educatief speelgoed maken waarin dat maatschappelijk verantwoorde aspect van spelen vervat zit,” zegt Bart Van Lierde.

PLAYMOBIL® speelt met haar nieuwe speelgoedlijn Wiltopia maximaal in op deze trend. In de Wiltopia-wereld staan dieren centraal. Het speelgoed zelf bestaat uit gemiddeld meer dan 80 % gerecycleerd materiaal dat gewonnen wordt uit onder andere oude koelkasten. De verpakking en instructieboekjes zijn gemaakt van 100 % gerecycleerd papier en karton. Ook de foliezakken zijn gefabriceerd van 100 % gerecycleerd materiaal. De collectie is niet alleen duurzaam, maar leert kinderen ook veel over de natuur en onze planeet.

Trend 3: Aandacht voor inclusie en diversiteit

Speelgoed dat zich focust op inclusiviteit en diversiteit is serieus trending. Het doel is dat ieder kind zich gezien voelt, erbij kan horen en dat kinderen de diversiteit van onze maatschappij van jongs af aan meekrijgen. Dat gaat van poppen met verschillende huidskleuren, meer jongenspoppen, tot Barbies met een fysieke beperking. Een maatschappelijke trend die Dreamland alleen maar wil aanmoedigen en dus ook volgt in zijn productaanbod. Grote merken nemen hierbij vaak het voortouw, zoals Barbie bijvoorbeeld. Dit jaar verrijkt Chelsea, het zusje van Barbie, in een rolstoel het aanbod.

Met PLAYMOBIL® My Figures kunnen kinderen hun eigen poppetjes samenstellen door onderdelen te combineren. BABY born biedt meisjespoppen aan met verschillende huidskleuren en er is ook een jongenspop in het assortiment. In het segment rollenspel beperkt de keuze zich niet langer tot de alom bekende keukentjes en winkeltjes. Er is nu ook aandacht voor selfcare en body positivity met de uitbreiding van het assortiment met een schoonheidssalon en een barber shop. “In het straatbeeld zijn barbiers vandaag niet meer weg te denken, terwijl dat pakweg 5 jaar geleden nog wel anders was. Die maatschappelijke veranderingen zie je dus ook terugkomen in het segment rollenspel,” verklaart Bart Van Lierde. ​ ​ ​

 

Trend 4: Helden uit games en series blijven scoren

Naast bekende helden zoals Super Mario™, PAW Patrol en L.O.L., komen er bovendien nieuwe namen bij zoals Gabby’s Dollhouse. Kinderen kennen deze van televisie en zijn zo meteen vertrokken voor een fantasierijk spel.

Dit jaar werd de wereld van Super Mario™ uitgebreid met de Peach startset. Peach heeft een kleurensensor, een lcd-scherm voor verschillende reacties op bewegingen en een luidspreker die herkenbare geluiden en muziek uit de games laat horen.

Ook PAW Patrol blijft een zeer belangrijke licentie en pakt uit met de nieuw thema’s Big Truck en Catpack.

Bij L.O.L. draait in het najaar alles rond Fashion. In dit originele poppenhuis van L.O.L. Surprise kunnen de 2 stoere minipopjes zich samen met andere L.O.L.-popjes geen moment vervelen. Chillen, gamen, slapen, skateboarden, tafelvoetbal spelen: het kan allemaal.

 

De nieuwe licentie Gabby’s Dollhouse is gebaseerd op de gelijknamige Netflix-serie. In deze populaire serie beleeft Gabby allerlei avonturen met haar kattenvriendjes. Het poppenhuis heeft verschillende kamers en zit boordevol spannende functies. Met een druk op de knop hoor je liedjes, geluiden en zinnetjes uit de show.

Trend 5: Interactie next level

Speelgoedbedrijven zetten zwaar in op interactie en hebben dit jaar opnieuw spannende technologische ontwikkelingen in hun gamma doorgevoerd. “Interactief speelgoed is de laatste jaren niet meer weg te denken van de verlanglijstjes voor Sinterklaas. Elk jaar opnieuw wordt er veel vooruitgang geboekt op technologisch vlak en wordt de interactie naar een ander niveau getild”, zegt Bart Van Lierde. “Denk maar aan de Tamagotchi, een wereldwijde rage in 1996 en 1997. Het virtuele huisdiertje had een LCD-schermpje en 3 knoppen. ​ Vandaag kennen we de Fur Fluffs puppy met meer dan 100 geluiden en reacties. Het houdt van muziek, kan dansen en maakt zelfs een salto. Wanneer een Flur Fluffs je begint te vertrouwen, laat het zijn ogen zien.”

Een Magic Mixies moet je zelf maken in een magische pot. De schattige pluche Magic Mixies duikt op uit de pot als je mengeling klaar is. Het diertje kent meer dan 50 geluiden en bewegingen en reageert op aanrakingen.

De nieuwe Purse Pets hebben 30 nieuwe geluiden en reacties. In het schattige en zachte tasje kunnen kinderen niet alleen hun spulletjes overal meenemen, ze kunnen er ook mee spelen: het diertje reageert. De Purse Pets is combineerbaar met verschillende Micro Purse Pets of Hello Kitty & Friends.

Trend 6: op spelen staat geen leeftijd

Doordat we de laatste jaren meer tijd thuis doorgebracht hebben en dankzij succesvolle programma’s zoals LEGO® Masters hebben speelgoedfabrikanten de spelende volwassene herontdekt. LEGO® is altijd een believer geweest in speelgoed voor (jong)volwassenen. Het blijft in zijn lijn LEGO® Technic nieuwe bouwdozen lanceren met duizenden onderdelen voor urenlang bouwplezier. Nieuw is onder andere de zeer tot de verbeelding sprekende Ferrari Daytona SP3. Bart Van Lierde: “LEGO® maakt van haar speelgoed een object dat je niet in een doos wilt stoppen als je klaar bent. Het is als een boek dat je op de plank zet.”

 

Trend 7: Vloggen voor gevorderden

Kinderen kijken graag naar video’s op TikTok of YouTube. Het inspireert hen om zelf te experimenteren met het maken van filmpjes. Dankzij de technologie ligt de drempel om tot een kwalitatief resultaat te komen steeds lager.

 

Bart van Lierde: “De online beleving is niet meer weg te denken uit de wereld van de kinderen. Met de juiste begeleiding en uitrusting kunnen ze hier heel veel creatief plezier beleven. Kinderen vinden er op steeds jongere leeftijd hun weg.”

Een Bigben vlogging voor smartphone of HAMA LED-ringlamp vlogging kit is in een wip opgesteld - en weer opgeruimd - en geeft dankzij de belichting meteen een extra dimensie aan de filmpjes. De compacte Bigben selfiering LED smartphone universeel is dan weer de ideale compagnon voor onderweg.

Bart Van Lierde besluit: “De Sint weet dat hij met een assortiment van 40.000 producten de favoriete spelletjes van elk kind bij Dreamland vindt. Ouders kunnen een bezoekje brengen aan de webshop of binnenspringen in een van de 48 Dreamland-winkels en zich laten inspireren. Bovendien kunnen ze de Sint een handje helpen en zijn pakjes oppikken in meer dan 400 afhaalpunten in Dreamland-, Colruyt- en OKay-winkels over heel België.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 nov 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief