Het verhaal van het centrum voor menswelzijn in HALLE

C21

Het verhaal van het centrum voor menswelzijn in HALLE

Historiek
Het CVMW is opgestart in 1979 onder impuls van parochienotabelen en de steun van de dekenij Halle. Deze groep zag de noodzaak voor het opstarten van een organisatie die personen en gezinnen uit Halle zou bijstaan, zowel op materieel als juridisch vlak. Het eerste lokaal bevond zich in de dekenstraat en verdeelde aanvankelijk ingezamelde goederen, zoals kledij, huisraad en klein meubilair. Ook waren er zitdagen waar personen juridisch advies en bijstand konden krijgen. Algauw was het gebouw te klein en vanaf 1986 nam het CVMW zijn intrek in het gebouw/klooster en voormalig weeshuis van de zusters witte kappen. Vanaf 2003 is het CVMW overgestapt naar de voorloper van de huidige werking en verdeelde eveneens op wekelijkse basis voedsel en hygiëne producten. Vanaf 2008 is er een samenwerking met de voedselbank van Vlaams Brabant & Brussel waardoor we ook steun krijgen vanaf 2016 van de Europese Gemeenschap.
Huidige situatie en werking
Het CVMW is elke donderdag open van 9 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Wekelijks ontvangen we tot 90 bezoekers voor de verdeling van voedselpakketten. Daarbij vinden we het belangrijk om onze bezoekers in een aangename en hartelijke sfeer te ontvangen. Ons onthaal staat ook altijd klaar met een luisterend oor voor wie het nodig heeft.
Sinds kort werken we nauw samen met OPEN ARMEN die dezelfde doelgroep beoogt en via hun aanwezigheid bij onze werking, onze bezoekers kan bijstaan bij al hun administratieve bekommernissen en tevens activiteiten aanbieden die zowel vormend als ondersteunend zijn. Vanaf 2025 zou er een permanentie zijn tijdens onze openingsuren van medewerkers van Open Armen.
Momenteel is de hoofdactiviteit van het CVMW het gratis verdelen van voedselpakketten onder gezinnen en personen die worden gescreend en doorgestuurd door de OCMW’S van Halle, Beersel en Pepingen.
Daarnaast en tezelfdertijd is er ook een ruimte waar onze bezoekers voor een minimale bijdrage nog steeds tweedehands kledij, bad en bedlinnen en speelgoed kunnen verkrijgen. In 2023 kregen en verwerkten we een 100 tal pakketten van 34 sponsors met tweedhandsmateriaal, waarvan we 1605 stuks verdeeld hebben over 562 bezoekers.
De werking van het CVMW is volledige gebaseerd op de kosteloze maar kostbare inzet van onze 16 tal vaste vrijwilligers uit Halle, Beersel en zelfs Liedekerke. We kunnen rekenen op hun wekelijkse steun voor het ophalen van voedsel bij lokale supermarkten en producenten (momenteel
 
Aldi Halle, Carrefour St Rochus en zuivelbedrijf Olympia te Herne), het klaarmaken en verdelen van de voedselpakketten, het beheer en begeleiding van de tweedehands afdeling.
Onze samenwerking met de voedselbank verreist eveneens een doorgedreven stockagebeheer, waarbij de houdbaarheid van de producten een specifieke uitdaging vormt. Momenteel stockeren we 60575 eenheden, verdeeld over 45 verschillende producten, van koffie tot tarwebloem en van zeep tot luiers en maandverbanden. Voor 2023 hebben we 95852 units verdeeld, een stijging van 49% t.o.v. 2022.
Maandelijks en op basis van de beschikbare goederen, de houdbaarheidsdatum en de voor de betreffende maand ingeschreven gezinnen, word een verdeeltabel opgesteld in functie van de samenstelling van de gezinnen. Deze pakketten worden opgemaakt met het idee om een zo gevarieerd mogelijk gamma aan te bieden.
In 2023 hebben we 95852 eenheden aan voeding en hygiëneproducten verdeeld over 296 gezinnen of 808 individuen. In totaal bij 2149 bezoeken voor 5817 personen.
Wij staan open voor vormingsactiviteiten zoals het begeleiden van scholing stages met als doel een ruimer maatschappelijk inzicht te geven. Ook staan wij open voor inburgeringstrajecten voor migranten of personen die weer naar de arbeidsmarkt willen begeleid worden, wij bieden hen een aangename, informatieve en constructieve omkadering. Dit alles met het doel de personen met integratieproblemen een 2e kans te bieden en zich opnieuw waardevol te kunnen voelen.
Uitdagingen voor de toekomst
Onze locatie: momenteel huizen we nog in het voormalige klooster van de zusters Witte Kappen, ondanks de uitermate inefficiënte inrichting van dit gebouw ( kleine ruimtes, veel trappen, gebrekkige elektriciteit installatie.....) slagen we er toch al jaren in om hier op een succesvolle manier onze doelstellingen te bereiken. Het grote voordeel van dit gebouw is zijn bereikbaarheid en anonimiteit, nabij een busstation, en een rustige doorgangsbuurt. Er zijn plannen voor een nieuwe locatie, hierover is er nog geen concrete beslissing genomen. Wij kijken er alvast naar uit om op een constructieve manier samen te zitten om een mooi project uit te bouwen. Hierbij staan we zeker niet weigerachtig tegenover nauwe samenwerkingen met organisaties die de noden van ons doelgroep voor ogen hebben.
Onze sponsors/leveranciers. Momenteel kunnen we op wekelijkse basis bij 2 lokale supermarkten en producenten zoals Aldi Halle, Carrefour St Rochus en zuivelbedrijf Olympia te Herne terecht voor het ophalen van voedseloverschotten die we in functie en de aard van het product onmiddellijk invriezen of vers in onze koelkasten bewaren voor de verdeling de volgende verdeeldag. Ook kunnen we op kortingen rekenen bij onze sporadische aankopen bij Solucious
Tot voor kort (mei 2024) konden we ook terecht bij Delhaize Halle, echter de nieuwe uitbater verkiest om de voedseloverschotten te verkopen via het kanaal van To good to go.
We worden geconfronteerd, door het stijgende aantal ingeschreven gezinnen en een duidelijk verminderend aanbod met een tekort.
Gevolg: bij de vorige verdeling waren onze vriezers halfweg de namiddag leeg en konden we enkel de nog de aangekochte producten verdelen, wat een enorme verschraling van het aanbod betekent. Anderzijds hebben wij niet de financiële middelen om op regelmatige basis voeding aan te kopen, laat staan enkel daarop onze voedselverdeling te baseren.
Een nieuwe voeding sponsor is dringend nodig.
Financieel zijn we volledig afhankelijk van sponsorgeld (met dank aan club 51), giften van particulieren, subsidies van de gemeentes Halle en Beersel en de beperkte bijdragen voor de 2de hands producten. Met deze middelen moeten zowel de vaste kosten als verwarming, elektriciteit, telefoon en internet, verzekeringen, aankoop van werkingsmiddelen en eventuele tekorten aan voeding betaald worden. Dankzij de steun van de parochie kunnen we kosteloos in onze huidige lokalen blijven functioneren.
Crisis beheer.
De voorbije 4 jaar werden we met 2 crisissen geconfronteerd:
‐ 2020 Corona crisis, ondanks de toen heersende pandemie is het CVMW blijven functioneren, met de middelen die we hadden, en met gevaar voor eigen besmetting hebben we de voedsel verdeling blijven verderzetten.
‐ 2022‐2023 Idem voor de Oekraïne en bijhorende energiecrisis. In de loop van 2022, na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd het aantal gezinnen dat ons werd toegewezen verhoogt met 58.96% tot 797 bezoeken, van 1352 in 2022 naar 2149 eind 2023:
Dank zij de inzet van onze medewerkers en de efficiënte organisatie hebben we deze 2 crisissen kunnen verwerken, vraag is of we dit in de toekomst nog zouden kunnen, gezien het krimpende aanbod aan voedsel en gezien de stijgende gemiddelde leeftijd (momenteel 68) van onze ploeg.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 nov 2024

archief