Stad HALLE en Agentschap voor Natuur en Bos trappen Hyacintenfestival in gang met ingekorte Hallerbosfietsroute


De bloei van de hyacinten in de Vlaamse bossen zit op schema en de typische paarse bloementapijten krijgen stilaan vorm. Hoog tijd om het Hyacintenfestival te openen. Vertegenwoordigers van de stad Halle, het Agentschap voor Natuur en Bos en provincie Vlaams-Brabant verzamelden daarvoor vanmorgen in het Hallerbos, het grootste en populairste hyacintenbos in Vlaanderen.
De komende weken zullen tienduizenden toeristen uit binnen- en buitenland dit paarse sprookjesbos bezoeken. De initiatiefnemers van het festival roepen op om de auto thuis te laten en alternatieven te kiezen voor het vervoer naar het bos. Ze fietsten daarvoor samen met lokale fietsclubs en gedeputeerde Tom Dehaene vanmorgen de Hallerbosfietsroute in, die nu ook een kortere lus heeft waarbij je de hyacinten niet hoeft te missen. Er zijn ook gratis shuttlebussen en fietsen voor een gemakkelijke verbinding tussen het stadscentrum en het Hallerbos. Dit jaar brengt bovendien een elektrische comfortbus ouderen, zwangere vrouwen en personen met een beperkte mobiliteit comfortabeler dieper het bos in. Daarnaast brengen voelplaten langs de Plateauwandeling het hyacintengevoel tot leven voor bezoekers met een visuele beperking.
“Vlaanderens Mooiste is nog maar net gereden, of we mogen al opnieuw een Vlaamse klassieker van wereldformaat in de bloemetjes zetten”, vertelt Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns. “De hyacinten in het Hallerbos en in onze andere hyacintenbossen zijn een absolute bezienswaardigheid, en zijn terecht geliefd bij bezoekers van over de hele wereld. Het is belangrijk om deze populariteit te omarmen en tegelijk de kwetsbare natuur te beschermen door onze paarse weelde te bekijken als een toeristische natuurattractie en het festival goed te organiseren.”
25 kilometer touw
Ook boswachter Thomas Boonen is druk in de weer om het Hallerbos voor te bereiden op de toestroom van bezoekers. “We hebben 25 kilometer touwen gespannen langs de paden om te voorkomen de fotogenieke hyacinten worden vertrapt. De wortels en de stengel hebben niet zo veel kracht om door een verdichte bodem te dringen. Hoe meer je er op stapt, hoe meer de bodem verdicht waardoor de hyacinten afsterven en onherstelbare kale plekken ontstaan.”
Van 12 april tot en met 1 mei werken de stad Halle, Natuur en Bos, De Lijn, de lokale politie en vrijwilligers samen om de paarse drukte op te vangen. Op onthaalborden en rond een dertigtal bomen hangen infobanners en langs de invalspaden vind je infofolders met daarin een kaart. Dit jaar kwamen er tien nieuwe vrijwilligers bij. Het totale aantal vrijwilligers schommelt rond de vijftig enthousiastelingen die klaarstaan om bezoekers te helpen.
Elektrische comfortbus
Door de populariteit van de hyacinten wordt bezoekers gevraagd om vooral op piekdagen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer het Hallerbos te bereiken. Schepen Mark Demesmaeker: “Samen met De Lijn bieden we gratis shuttlebussen tussen het Stationsplein, de Welkomstlaan, de Slingerweg en het Bosmuseum op 12, 13, 19, 20, 21, 26 en 27 april en op 1 mei, van 9 tot 19 uur. Ook kan je een gratis fiets lenen aan het NMBS-station. Nieuw dit jaar is een elektrische comfortbus voor ouderen, zwangere vrouwen en personen met een beperkte mobiliteit, die tussen 9 en 17 uur pendelt tussen het Bosmuseum en het kruispunt Achtdreven, dieper het bos in. Let wel, deze bus is niet rolstoeltoegankelijk. Onze stad zet sterk in op toegankelijkheid voor andersvaliden. Op dat vlak beaam ik het initiatief van Hallenaar Maurice Sleuwaegen die met steun van Natuur en Bos zeven voelplaten voor bezoekers met een visuele beperking langsheen de Plateauwandeling heeft geplaatst. Dat zijn platen met de reliëfweergave van zes inheemse bomen én uiteraard ook eentje van de wilde hyacint. Parking 4 (Dries) is daarom tijdens het festival exclusief gereserveerd voor bezoekers met een handicap.”
Verkorte fietsroute
Het Stationsplein in Halle was vanochtend ook de vertrekplek van de fietstocht die lokale fietsclubs, de stad Halle en de provincie Vlaams-Brabant organiseerden om de Hallerbosfietsroute te promoten. ”Deze stevige kuitenbijter van bijna 30 kilometer heeft nu ook een meer behapbare lus van 19,3 kilometer, zonder dat je daardoor de hyacintenpracht hoeft te missen”, aldus gedeputeerde Tom Dehaene. “Met deze fietstocht willen we onderstrepen dat je perfect met de fiets en het openbaar vervoer naar het Hallerbos kan komen. Fietsen is de ideale manier om onze prachtige landschappen te ontdekken. Dankzij de fietsknooppunten vind je moeiteloos de mooiste plekjes.”
Welkom in het centrum
Ook burgemeester Eva Demesmaeker pleit ervoor om de wagen thuis te laten. “Als je toch met de auto komt, vermijd dan de parkeerplaatsen bij het Hallerbos. Deze zijn vaak snel vol, vooral in het weekend en op 1 mei. Foutparkeerders lopen het risico om te worden beboet. Parkeer liever op de gratis parking in de Welkomstlaan en stap op de shuttlebus.” De Welkomstlaan is ook een prima vertrekpunt voor een bezoek aan de historische binnenstad. “In ons centrum kan je gezellig shoppen, lekker eten of een terrasje doen. Op Erfgoeddag, zondag 27 april, zijn er tal van gratis activiteiten voor jong en oud.”
Tot slot: wil je de drukte in het Hallerbos ontlopen en tóch genieten van hyacintenpracht? Bezoek een ander hyacintenbos dat absoluut de moeite loont. In het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen vind je er meer dan tien. Bekijk het overzichtsplannetje op www.hyacintenfestival.be.
Meer info
Informatie om je bezoek te plannen en over wat er te beleven valt vind je op www.hyacintenfestival.be en op www.visithalle.be.
Check de bloei van de hyacinten op www.hallerbos.be.