30 jaar heemkundewerking in SINT-PIETERS-LEEUW

C21

30 jaar heemkundewerking in SINT-PIETERS-LEEUW

30_jaar_heemkundekring_spl
Foto KOS
 

Met de voorstelling van hun 32ste themanummer heeft de Werkgroep voor Streek en Volkskunde van Sint-Pieters-Leeuw zijn dertigste verjaardag gevierd.

Deze vereniging groeide uit de Werkgroep Monumentenzorg die werd opgericht naar aanleiding van het Europese Jaar van het Bouwkundig Erfgoed (1975). In 1980 kwamen ze naar buiten met een eerste publicatie en in 1989 kreeg de vereniging zijn huidige naam. Vanaf 1991 werd het een echte groep die vergaderde op regelmatige basis en vanaf 1992 werden de publicaties echte themanummers –in kleur uitgebracht
 
Baanbrekend werk werd in die eerste periode geleverd door:
Fons Van Mieghem, Fons Vandenbosch, Renaat Van Mieghem, Paul De Haseleer, Roger Limbourg en uiteraard toenmalig schepen, later burgemeester Félicien Bosmans – die ook al die jaren en tot aan zijn dood in 2008 voorzitter was.
 
De huidige groep bestaat uit Jan De Backer (voorzitter) , Gilbert Pické (secretaris), Marleen Bosmans, Karel Breda, Joris De Beul, Georges Desmeth, André Paternoster, Johan Persoons, Kristien Van Hecke en Eugène Van Poucke.
 
INVALSHOEKEN
Heemkunde is het onderzoek van de leefomgeving. Het vertaalt zich meestal in de geschiedenis van het eigen dorp. In het verlengde hiervan situeert zich het heemkundige en cultureel erfgoed dat niet enkel een spoor van het verleden is, maar in vele gevallen ook zeer veel vertelt over de wereld van het dorp in een bepaalde periode.
 
Voorzitter Jan De Backer: “Bewust wordt het strikte heemkundige soms wat verlaten voor meer toegankelijke streek- of volksgebonden nummers omdat ze een breder publiek bereiken dat zo ook in contact komt met het heemkundige. Deze formule werkt, wat blijkt uit het groeiend ledenbestand (meer dan 400) dat geabonneerd is op de publicaties”
 
De werken van de werkgroep vallen in die zin in een aantal invalshoeken uiteen: zuiver heemkundige, gebouwen of streekgebonden en gelegenheidsnummers.
 
Zuiver heemkundig verscheen: “De oudste geschiedenis van Sint-Pieters-Leeuw”, “De zonderlinge geschiedenis van de Leurrescuur”, “De schepenbank van Sint-Pieters-Leeuw”, “Ons erfgoed in woord en beeld”, “Gebeurtenissen in onze streek gedurende de oorlogen van Lodewijk XIV in de 17e eeuw”, en een volledige reeks in een aantal publicaties over alle straatnamen van de fusiegemeente Sint-Pieters-Leeuw
 
In de reeks gebouwen of streekgebonden zijn dat: kasteel Coloma en rozentuin, het kasteel Inkendaal, Hof ter Nederloo, de O L Vrouwekerk van Vlezenbeek, Brukom (de wijk) enz
 
Van de gelegenheidsnummersonthouden we:  “Vic Feytons” over de eerste voorzitter van de Cultuurraad, “De naoorlogse politieke geschiedenis van Sint-Pieters-Leeuw”, “De Sint-Stevensschool” (bij haar 75 jaar), Uit het oude groeit het nieuwe” (100 jaar parochie in Zuun), “Van viaduct tot HST” enz.
 
Het  32e themanummer dat nu voorgesteld werd was: “De Schepenbank van Sint-Pieters-Leeuw” – zeg maar de rechtbank in Sint-Pieters-Leeuw vertrekkend vanaf de 7e / 8e eeuw. Het is een werk van Joris De Beul.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2010
Felix Merckx
KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief