SINT-PIETERS-LEEUW - Fons Geeroms zit 30 jaar in de gemeenteraad

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Fons Geeroms zit 30 jaar in de gemeenteraad

Editiepqjot_spl_fons_geero_s_1_gr_foto_bruno
Fons Geeroms tussen zijn familieleden en zijn Open VLD-vrienden. - Foto's © Bruno
 
Editiepqjot_spl_fons_geero_s_1_kl_foto_bruno
Fons Geeroms. - Foto's © Bruno

Fons Geeroms (Open VLD) werd in Sint-Pieters-Leeuw in de bloemetjes gezet om zijn 30-jarig mandaat te vieren. Het begon voor hem in 1968, in de toenmalige gemeente Ruisbroek, waar hij deel ging uitmaken van het plaatselijke PVV-PLP-bestuur.

Bij zijn eerste gemeenteraadsverkiezingen was hij niet verkozen.
Hij ging aan de slag bij de Werkgroep Leefmilieu Ruisbroek en die verzette zich tegen de plannen van Burgemeester Braillard om een ouderlingentehuis, zoals het toen genoemd werd, op te richten in de Beemd. De werkgroep stelde een alternatief voor in de Reystraat ipv. de aldaar voorziene hoogbouw. Met een petitie geraakten ze aan heel wat handtekeningen. Burgemeester Braillard, hierin gesteund door zijn ganse gemeenteraad, ging de boer op en haalde een tegenpetitie met evenveel handtekeningen. Uiteindelijke is er geen rusthuis gekomen in Ruisbroek.
Later voerde dezelfde werkgroep actie tegen de plannen om, met een viaduct over Ruisbroek, de Ring te verbinden met de Bergensesteenweg. De werkgroep opteerde voor een tunnel en die is er uiteindelijk wel gekomen.
 
Bij de verkiezingen na de fusies in 1976 stond hij op de lijst van de Gemeentebelangen op de voorlaatste plaats en haalde 192 stemmen. De CVP haalde met 19 zetels op de 29 een comfortabele meerderheid en op de lijst van de Gemeentebelangen waren er 4 gekozenen: 3 van de Volksunie en 1 liberaal, Guy Berckmans. Fons kwam in 1980 in de OCMW-raad terecht.
 
In 1982 trok hij voor het eerst de lijst van de PVV, die 2 zetels behaalde: 1 voor Fons en 1 voor zijn strijdmakker van het eerste uur, wijlen Hubert Speltens. Zij moesten toen ook opboksen tegen een sterke CVP-meerderheid. Hetzelfde scenario speelde zich af bij de verkiezingen in 1988.
 
In 1994 haalde de liberalen 3 zetels. Fons had  het niet gemakkelijk met Burgemeester Bosmans, die een grondige dossierkennis paarde aan een helder inzicht in allerhande situaties en aan de oppositie zeker geen geschenken uitdeelde.
 
HISTORISCH
De verkiezingen van 2000 waren voor de VLD in Leeuw historisch.  De volstrekte meerderheid van de CVP werd na 24 jaar fusiegemeente dan toch gebroken. De VLD daarentegen maakte een sprong van 3 naar 6 zetels in deze gemeenteraad. De CVP koos evenwel een andere partner om een coalitie te vormen en Fons Geeroms ging met de VLD nog maar eens 6 jaar aan de slag in de oppositie.
 
En toen kwam 2006. Fons zette zich op kop van de Open-Vld lijst. De uitslag was niet wat ze ervan hadden verwacht: ze bleven maar met 4 over. Open Vld ging evenwel deel uitmaken van de meerderheidscoalitie en Fons werd, samen met Kathleen D’Herde, schepen. Na zoveel jaren zwoegen kreeg hij wat hij verdiende.
 
SLECHTE VERLIEZER
In zijn dankwoord zegde Fons Geeroms dat hij steeds een slechte verliezer is geweest.
 
Fons Geeroms: “Een slechte verliezer die zeer snel weer dacht aan de volgende confrontatie. Ik ging altijd uit van het gezegde “Wat u niet kapot krijgt, maakt u alleen maar sterker.” En bovendien huldigde ik steeds het gezegde: “ De kiezer heeft niet altijd gelijk, maar hij heeft wel het laatste woord”.
 
Tot slot van zijn dankwoord zegde hij het volgende:” Als men in de gemeentepolitiek gaat, moet men dat doen met hart en ziel of er anders zijn handen van afhouden. Men moet evenwel zijn prioriteiten stellen en de familie moet daarbij op de eerste plaats komen. Ik heb altijd getracht dit voor ogen te houden”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 dec 2010
Felix Merckx
Bruno
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief